Állati sörök – a bölény

2015. november 24. kedd
A dakota sziú indiánoknál a legfelsőbb lény szimbóluma, de a hatalmas bölényeket szinte valamennyi nép nagy tisztelettel övezte.

A morvaországi Přerov sörgyárának Zubr (=bőlény) söreit mégsem ezért díszíti bölényfej. A magyarázatért 1480-ig kell visszamenni. Ez a přerovi sörfőzés fontos dátuma, ekkor építetett a településen Vilém z Pernštejna, az akkori Cseh Királyság leghatalmasabb főura, uradalmi sörfőzdét. Ettől az évtől kezdve került be Přerov város címerébe a fekete bölényfej arany karikával az orrlyukában, mivel ez volt a Pernštejnek családi címerállata.

Az 1872-ben alapított „Első Morvaországi Részvénytársasági Sörgyár Přerov Városában Önálló Malátázóval” névre keresztelt üzemben 1873-ban meg is kezdődhetett a sörfőzés. A sörfőzde a városi címerben is szereplő bölényfejet vette át és alkalmazta védjegyként és Zubr márkanéven kezdték el a sör árusítását. A sörgyár termelése 1970-ben érte el először az ötszázezer hektolitert. 1982-ben főzték a legtöbb sört, ekkor 559 ezer hektoliter volt a rekordméretű lefőzés. Manapság a sörgyárban 300 ezer hektoliter Zubr sör készül.

Amikor 2005-ben újratervezték a Zubr sör etikettjét, akkor is megőrizték a bölényfej rajzát, mely az elmúlt 145 évben eggyé forrt a přerovi sörfőzéssel.

 

ITT további állati (sörös) történeteket olvashattokTwitter megosztás Google+ megosztás