Brnoi kocsmakalauz

2021. július 16. péntek
Brno Csehország második legnagyobb város, a magyar sörturisták egyik kedvelt célpontja. Zelovich Gábor brnoi kocsmakalauzát olvashatják.

Az idők ugyan változtak, ma már például nem lehet dohányozni a brnoi kocsmákban sem, de mi mégis az eredet szöveget adjuk közre illetve belinkeljük a cikk eredeti megjelenési helyét. Természetesen örömmel vesszük a frissítéseket és az azóta nyílt kocsmák bemutatását is!

1. rész

Pegas
Helyi sörfőzde, egy hoteljük van a belvárosban, ami alatt található a vendéglátó ipari egység. Sajátos ízvilágú sörük van, szinte mindenki oda van érte. Konyhájuk egész jó, idéntől a hely teljesen nemdohányzó. Az alap kínálat a sima lager-ből, búzából, barnából és egy 18-as Gold-ból áll. Vigyázat, a svetly lezák-ot 6 dl-es korsóban adják!
http://brnopivovar.hotelpegas.cz/

Zöld Macska (Zelená Kocka)
3 is van a városban, mi a Ceska mellettibe járunk általában. Alap sörük a Dalesice, amit nagyon szeretek. Mindig van más sörük is, ittam már ott Harrach-ot is. Teljesen nemdohányzó, jó konyhával. http://www.zelenakocka.cz/

U Richarda
Kis helyi sörfőzde. Visszafogott hely, semmi extra, semmi cicoma, de a sör jó. Mindig van
szűrt, szűretlen lager, búza és meggyes sör. Nem a dobozos ízesített sörökre kell gondolni. Úszik benne egy meggyszem az alján. Rendes sör íze van megfelelő alkoholtartalommal, de egy kis meggyes utóízzel. A konyha elmegy, van hátul egy kis kerti kiülős rész. (tovább olvasom)

 

2. rész

Stopkova Plzeňská Pivnice

Franchise rendszerben működő lánc, ennek ellenére talán a belváros egyik legnívósabb kocsmája. Ez a hely is a klasszikus cseh ivók standardját követi, de elég magas színvonalon. A hely hatalmas: elől-hátul és az emeleten is helyet lehet foglalni, a helyiség közepén méretes bárpulttal. Ez is tradicionális PU hely, mellette barna Kozelt és egy 13°-as polotmavý Master-t csapolnak. Konyhájuk kiváló, viszont a hely árfekvésben magasabb szintet képvisel a városi átlaghoz képest.
http://www.kolkovna.cz/cs/stopkova-plzenska-pivnice-16

Hostinec U Semináru
Gyönyörű, századelős hangulatot árasztó polgári, igényes kocsma/étterem. Szinte minden autentikus: a felszolgálók még kötényben, feltűrt fehér ingujjban, fekete mellényben szolgálnak ki, a söralátét még mindig a hófehér kerámia darab, a napi sajtót újságolvasó keretre csíptetve lehet forgatni. Nem cifrázzák: tankos pilzeni kapható és üveges barna Kozel, és nem több. Persze az a prazdroj nagyon finom. Konyhájuk is nagyon jó, napi menüt is kínálnak. Nyugodt, kellemes hely, nemdohányzó, nyáron teraszuk is van.
http://www.useminaru.cz/ 

Panoptikum
Szinte a Pegas-al szemben található ez a kellemes kis hely, modern, de hangulatos belsővel rendelkező belvárosi krimó. Főként Starobrno-t kínál, kapható 11°-es, 10°-es barna, szűretlen, és amiért ide járunk: Tuplák. Starobrno 11°-es, literes, saját ’brno-s korsóval! Díszes pohárkészletem talán egyetlen hiányzó darabja. Emellett persze csapolnak még búza Krusovice-t, Louny-t, Dačice-t és Březňák-ot is. Dohányzó hely, feltűnően sok csinos hölgy látogatja az esti órákban. (tovább olvasom)

 

3.rész

JBM Brew Lab Pub (Grohova 17, Brno 60200) Pici, nem túl megvilágított hely, ahol csak craftbeer kapható, de abból elég sok. A kínálat széles és gyakran változik: külföldi és local (mármint cseh) sörök egyaránt megtalálhatóak. A témában érdeklődőknek ajánlott hely!

Pub U Dvou přátel (Kocsma a két baráthoz) Ez is apró, otthonos hely, elvileg két haver-srác nyitotta. Külföldi és cseh sör egyaránt kapható. Jó kedv esetén elég sokáig nyitva szoktak lenni. Itt is értenek a sörhöz, nem vetik meg a hozzáértő közönséget. Kicsit kiesik a városközponttól, de egy estét mindenképp megér!

Taproom (Moravské náměstí 629/4, Brno 60200) Központi fekvésének köszönhetően ezt a legkönnyebb megtalálni. Ez is kicsi, kávézó méretű hely, itt a sörlap talán rövidebb, mint a fentebb említett helyeken: általában négy-öt sör kapható maximum. Itt már néha helyi lager (mint a Hauskrecht) is iható, de mindig van egy-két craftbeer is. (tovább olvasom)

 Twitter megosztás Google+ megosztás