Búcsú Budějovicétől

2020. január 12. vasárnap
Több mint száz éve tart a névvita a cseh Budějovický Budvar és az amerikai Anhauser-Bush között, a Budweiser név használata miatt.

Az amerikai óriáscég harminc éve ostromolja az egyetlen cseh állami sörgyárat vételi szándékával. Ha sikerült volna nyélbe ütni az üzletet, akkor az 1907-óta tartó, a „Budweiser” név használata miatt folytatott preres eljárások végére is pont kerülhetett volna. Az  első 1907-es megállapodás óta százkilencvenhat vitában született bírósági vagy közigazgatási döntés, melyek többségében, százharminchat esetben a cseheknek adtak igazat. Ezek eredményeképpen az Anhauser-Bush hetven országban nem használhatja a Budweiser nevet. 

Az Anhauser-Bush nem véletlen igyekezett megszerezni a sörfőzdét, hiába ostromolta a cseh sörgyárak privatizációja óta a budejoviceieket vételi szándékával, az egyetlen állami tulajdonban maradt sörgyár nem eladó. A cseh állam az elmúlt harminc évben hajthatatlan volt és nem adta el a nagyobbik budejovicei sörgyárat. Végül 2016-ban az amerikaiak a kisebbik, ám régebbi – 1795-ös alapítású – budejovicei Samson sörgyárban szerztek többségi tulajdont.

A budejovicei Budvar igen sikeres a külföldi piacokon. Tavaly, előzetes becslések szerint, több mint másfél millió hektolitert sört főzött a gyár és ebből  több mint egymillió hektolitert értékesitettek külföldön. A legnagyobb piacuk Németország, Oroszország, Lengyelország, Svédország és Horvátország.

A gyár a külföldi eladások növelésére készül és ennek egyik marketing eszköze, hogy a hazi paicon is lecserélik a „Budějovický Budvar” elnevezést és akárcsak az exportban, a sör a „Budweiser Budvar” néven kerül majd Csehországban is forgalomba.

A döntés úgy tűnik végleges, annak ellenére, hogy sokan nem tetszésüket fejezték ki a város német nevének használata miatt, a csehek nagyon jól el voltak az eddigi „Budějovický Budvar” névvel. 

 Twitter megosztás Google+ megosztás