Búzasör szenvedéllyel

Címkék: búzasör, beerbox
2020. július 3. péntek
A wit azaz a belga búzasör a világhódítás terméke így került bele a Curaçao szigeten termő narancs héja, a koriander és egyéb egzotikus fűszerek.

A fehér sör szűretlen, felső erjedésű búzasör, mely hagyományosan kevés komlót tartalmaz, hogy a keserűsége visszafogott legyen és persze legfeljebb a habja fehér.

A wit angol fordításban „white beer” – azaz fehér sör, vagy, ahogy a franciák nevezik „bière blanche”. A wit nem tévesztendő össze sem a bajor Weissbierrel, sem a Berliner Weissével, annak ellenére, hogy azokat is szokás fehérsörnek nevezni.

A legfontosabb különbség a bajor stílus és a belga fehér sör között az összetevőkben rejlik. A klasszikus német búza sörök a hagyományos összetevőket, árpa- és búzamalátát és komlót tartalmaznak.

A belga búza összetettebb, a búzán, az árpán és a komlón kívül különféle sörfőzési összetevőket, mint például a malátázatlan búzát, a zabot és a fűszereket, mint vanília, vagy szegfűszeg is használnak.

Az meg csak fehér hab a sörön, hogy a gyümölcsös karaktere nem gyümölcsből, hanem az élesztőből származik. Míg a bajor Hefeweizenben használt élesztő erős banán- és szegfűszeg jegyekkel rendelkezik, addig a wit-ben használt élesztő általában több fűszer- és citrusjegyet tartalmaz.

Minden bizonnyal véletlen, hogy a White Passion – azaz a fehér szenvedély – a pesti Fehér Nyúl Sörfőzdében készül, ahol dacolva az idők szavával, még nem változtattak nevet mondjuk Fekete Nyúlra.

A sör különlegessége, hogy a Fehér Nyúlnál bajor búzasörös élesztővel dolgoztak, ugyanakkor viszont a fűszerezésbes a belga wit hagyományait követték. Így lett az eredmény egy gyümölcsös, egyáltalán nem édes, inkább frissítően savanykás búzasör.

A név tulajdonképpen szóvicc, vagy éppenséggel játék a szavakkal. Elsőre nyilván a Fehér Szenvedély tűnik a megoldásnak, de mivel a „passion fruit” a maracuja angol neve is, akár maracujás búzasörnek is nevezhetnék.

Ha kedvet kapott hozzá, a sört most a BEERBOX házhoz szállítja önnek.

 

Kapcsolódó anyag, a német búzasörökről: https://drinkunion.hu/cikk/a_nemet_buzasorokrolTwitter megosztás Google+ megosztás