Cider – almából, alkohollal

Címkék: Anglia, cider, pub
2020. január 20. hétfő
A cider avagy az almabor az angolok nemzeti itala, ami nélkül egy rendes angol pub elképzelhetetlen.

Mivel elképzelhetetlen, ezért a legtöbb helyen a sörcsapok mellett ott található a cider csapja is. Alkoholtartalma is sörszerű, öt-hat százalékos. Ezen kívül még annyiban hasonló a sörhöz, hogy szintén vannak benne buborékok, amik akkor kerülnek bele, amikor az élesztő az alma cukrait alkohollá és széndioxiddá alakítja.

Ennyiben a pezsgőre is hasonlít, ami úgy gondoljuk, hogy több hasonlóságot ápol a ciderrel, mint a sör, melybe például gyümölcs is, csak az újabb idők divatjaként került, de a cider ízvilága is inkább pezsgős, mint sörös.

Hogy itthon miért nem készül cider? A magyar ember a gyümölcsből pálinkát főz, legyen az alma, barack, körte, szilva és még sorolhatnám, a hazai földön megtermő gyümölcsök sokaságát. Az angoloknál ez problémásabb, mivel az éghajlat nem kedvez a gyümölcstermesztésnek, legfeljebb az almának, amiből a cider készül. Persze csak jó esetben, mert itt is vannak turpisságok, amikor vizezett almaléből erjesztett, hozzáadott szén-dioxiddal és ízesítőkkel gyártanak almabort.

Az igazi cider, természetesen az alma levének megerjesztésével nyeri el alkoholtartalmát és szénsavasságát, de ízeit is, elsősorban maga a gyümölcs adja, nem a bőségesen a musthoz lapátolt cukor. A tisztességes erjesztés több héten át tart, ami mondanunk sem kell, megdrágítja a cider előállítási költségeit.

A cider származási helye Franciaország, ahol cidre névre hallgat. A legendák szerint a normann hódítók vitték be Angliába, ahol cider jóval nagyobb népszerűségre tett szert, mint Normandiában. Megjegyezzük, hogy a cidre lepárlásával készül a Calvados, ami majdnem olyan finom, mint egy hazai almapálinka.

Az írás apropója, hogy a Wesselényi utcai London Stone Pub-ban belekóstoltunk Budapest legszélesebb cider választékába, különös tekintettel a csapolva is kapható, akciós Stowford Press ciderre.

 

Fotó: London Stone pubTwitter megosztás Google+ megosztás