Corgony a hős kovács

2022. augusztus 9. kedd
A nyitrai sörgyár sörei a Corgoň márkanevet kapták. de vajon ki ez a titokzatos Corgoň?

Ha a nyitrai felsővárosban sétálunk, előbb-utóbb elérkezünk a Pribina térre, ahol a Kluch palota áll. Az épület a sarokerkélye 1820 óta egy corgony – azaz egy izmos legény – vállain nyugszik, aminek képe a nyitrai sörök címkéjéról mindenki számára ismerős lehet.

Atlasz mivel részt vett a titánoknak Zeusz elleni sikertelen lázadásában, a győztes istentől azt kapta büntetésül, hogy az égboltot kell vállain hordania. Ezért is használatos az atlasz, atlant vagy telamón elnevezés a portálok építészetileg alátámasztó elemeire, az izmos férfialakokból álló, terhet hordozó szobrokra.

Corgony persze nem volt titán, de nagyon fontos szerepe volt, legalábbis a legenda szerint, hogy 1642-ben a nyitraiak elűzték a várat ostromló törököket. A hatalmas termetű kovács olyan erővel rendelkezett, hogy állítólag az egész várost megremegett, ha ütötte az üllőt.

Képzelhetjük a törökök rémületét, amikor a corgony nekik ugrott, kezében vörösen izzó vassal, amit úgy belevágott a földbe, hogy sziszegett és gözölgött körülötte a föld. Majd sziklatömbökkel bombázta meg az ostromlókat, akik azt gondolva, hogy a hatalmas alak az ördög, menekülni kezdtek.

Így a kovács megmentette és kiszabadította a felsővárost a fogságból, amiért 1820-ban telamonként mintázott róla szobrot Dunajszky Lőrinc libetbányai szobrászművész. Hogy a hős kovács mennyi sört ivott erről nem szól a fáma, de mégis a nevét viseli egy sör, ami már jó ideje a Heineken ógyallai sörgyárában készül.Twitter megosztás Google+ megosztás