Craft az Egyesült Királyságban

2023. szeptember 1. péntek
Az elmúlt évben megháromszorozódott a csődbe ment brit sörfőzdék száma. A legnagyobb veszélyben a kisebb kézműves sörgyártók vannak.

Az utolsó adatok szerint tavaly március óta negyvenöt sörfőzde vált fizetésképtelenné. Ez pontosan háromszorosa az azt megelőző tizenkét hónapban csődbe ment tizenöt sörfőzdének – derül ki a Mazars könyvvizsgáló, adó- és tanácsadó cég legfrissebb statisztikájából. A Mazars szerint valószínűleg a tendencia nem fog változni, vagyis további sörfőzde bezárásokra számíthatnak a britek.

A kis sörfőzdék szomorú sorsának több oka is van. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy egy kisebb sörfőzde gyakran csak a kocsmákban illetve a sörszaküzletekben tudja értékesíteni a söreit. Mivel az 2010-es években megszaporodtak a kézműves sörfőzdék, emiatt túl sok márka verseng a szupermarketek korlátozott számú polcaiért és a kocsmákban lévő sörcsapokért.

A Brexit egyik kellemetlen következménye volt az is, hogy az export is rohamosan csökkent, ami sok kis sörfőzdét hozott nehéz helyzetbe. Az emelkedő árak is komoly kihívást jelentettek a kisüzemeknek, hiszen a kézműves sörfőzők főleg drágább, különleges minőségű „prémium” söröket kínálnak, miközben a fogyasztók mostanában inkább az olcsóbb söröket preferálják, így egyre inkább a nagy nemzetközi sörfőzdék és a szupermarketek saját márkáit keresik a vásárlók.

Az hogy a kézműves sörök híveinek kevesebb választása lesz, az egyértelműnek látszik, ez már most is érzékelhető az állandó változásra és az extrém sörökre épülő sörkultúrában. Már most is kevesebb őrült söröt látunk a polcokon és az augusztustól megváltozott – alkoholtartalom alapján megállapított – adó miatt nem jósolnak nagy jövőt a tripla IPA-knak és a tíz százalékos imperial stoutoknak sem.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás