A csatos üveg

2022. április 27. szerda
Az üvegpalackok az 1700-as évek végén terjedtek el és bort is, sört is tároltak bennük. Lezárásukra eleinte főleg parafa dugót használtak.

A parafadugó azon­ban nemcsak az italhoz férhetőséget tette nehézzé, de gyakran a „dugómorzsa" is gusztustalanná és élvezhetetlenné tette a sört. De akadt egy másik nagyon fontos feladat: a palackba töltött sört el kellett zárni, úgy, hogy abból a szén-dioxid ne tudjon elillanni. Megindult a kutatás egy olyan „dugó” után, amelyik nem engedi kiszabadulni a szén-dioxidot a palackból, és távol tartja a piszkot a sörtől.

A megoldáshoz újítások százait szabadalmaztatták. Voltak, akik huzalokkal rögzítették a palack nyakához a dugót, többnyire azonban olyan erősen nyomták a dugót a palack nyakába, hogy azt dugóhúzóval kellett eltávolítani. A megoldást végül az ammerikai Charles de Quillfeldt szabadalmaztatta 1875. január 5-én. A kengyelzár tovább fejlesztése már egy Karl Hutter nevű némez vállalkozó nevéhez fűződik, aki megvásárolta a szabadalmat és gyártására műhelyt épített.

Ám mielőtt a koronazár világszete elterjedhetett volna, egy William Painter nevű marylandi úriember, aki 1892-ben szabadalmaztata a mai napi is legelterjedtebb üvegelzárót, a koronazárat, amit azért nevezték el így, mert a pereme körüli betüremkedésekkel távolról emlékeztet az uralkodók szokásos fejfedőjére. Ellentétben a korábbi üvegzárókkal, melyek lényegében dugók voltak, Painter találmánya egy fém sapka volt, amit szorosan rá lehetett szorítani a palack szájára, hogy azután az ott légmentes zárást képezzen.

A kengyelzár sem tűnt el nyomtalanul, hiszen előnye a koronakupakokkal szemben, hogy a sörösüveget újra le lehet zárni, így a sör frissen tartható. Vannak azonban hátrányai is. Főleg az problámás, hogy a porcelánfej és a tömítés közötti szennyeződés nem távolítható el megfelelően az újrafelhasználható palackokról. Az ínyencek körében mégis nagyon népszerű a jellegzetes a ciccenő hang is, ami a kengyek felpattintásakor keletkezik.

Ezért és persze elegáns megjelenéséért a gyártók manapság is előszeretettel használnak csatos üvegeket speciális, vagy limitált szériás söreikhez, mivel az ilyen üveg sok fogyasztó figyelmét felkelti a termék iránt.

 

 

 

 

 

 



Twitter megosztás Google+ megosztás