Cseh sör számokban

2020. február 11. kedd
Érdekes összeálltást közöl az Aktuálně.cz internetes média a cseh sörfőzés mutatóiról. Cikkünk ennek alapján készült.

A  21,3 millió hektoliteres cseh sörtermelés több, mint kétharmada a hat nagy sörcsoport gyáraiban készül. Ezek a Budweiser Budvar, a Heineken CR, a Lobkowicz, Staropramen, a Plzensky Prazdroj és a PMS Prerov. A hat vállalat összesen tizenkilenc sörfődét birtokol Csehországban.

A cseh sörfőzés nagyon fontos szereplői a független sörfőzdék. Ide sorolják azokat a sörgyárakat, melyek nem tartoznak egyetlen nagy sörfző társasághoz. és termelésük meghaladja az évi tízezer hektolitert – persze akad köztük olyan is, mely mint a Svijany, melynek termelése már a félmillió hektolitert ostromolja.

Talán érdekes lehet, ezért felsoroljuk az idetartozó huszonkilenc sörfőzdét: Eggenberg, Herold Březnice, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, Měšťanský pivovar v Poličce, Pardubický pivovar, Pivovar a sodovkárna Kout na Šumavě, Pivovar Bernard, Pivovar Bohemia Regent, Pivovar Broumov, Pivovar Břeclav, Pivovar Dudák, Pivovar Ferdinand, Pivovar Chodovar, Pivovar Chotěboř, Pivovar Kácov, Pivovar Konrád, Pivovar Krakonoš, Pivovar Nová Paka, Pivovar Nymburk, Pivovar Poutník, Pivovar Primátor, Pivovar Rohozec, Pivovar Samson, Pivovar Svijany, Pivovar Vyškov, Podkováň, Tradiční pivovar Rakovník, Únětický pivovar, Žatecký pivovar

A harmadik csoportba tartoznak a tízezer hektoliter alatt termelő kis sörfőzdék. Ebből, a cseh-morva sörazövetség szerint négyszáznyolcvan van az országban. Összesen mintegy négyszázezer hektoliter sört főznek évente, azaz az átlag főzdei teljesítmény kilenczázötven hektoliter. Felsorolásukra nem válalkozunk, de az Aktuálně.cz közöl egy térképet is a sörfőzdékról, amit IDEKATTINTVA lehet tanulmányozni.

Az oldalt már csak azért is érdemes felkeresni, mert infografikákon bemutatja a cseh sörfogyasztás, a sörfőzdék termelés és a sörfőzdék számának alakulását a Cseh Köztársaságban.Twitter megosztás Google+ megosztás