Cseh sör – világszám

2019. június 1. szombat
A cseh sör exportja 2011-óta hatvankét százalékkal nőtt és tavaly meghaladta az ötmillió hektolitert.

2018 hozott még egy újdonságot. Ez volt ugyanis az az év, amikor a hordós és a „tanksör” mennyiségben megelőzte a palackos és a dobozos exportját. Az exportot a cseh állam is segíti, tavaly tízmillió korona támogatásra lehetett pályázni.

Nagyrészt a labdarúgó-világbajnokságnak köszönhetően, tavaly ötvennégy százalékkal nőtt az Oroszországba exportált sör mennyisége. Az export sör esetében nagyon fontos, hogy legalább fél év legyen a szavatossági idő. Ezzel akarva-akaratlanul a kisebb sörgyárak lehetőségeit korlátozzák, amelyek nem pasztőrözött sört termelnek.

A cseh sörfőzdék tavaly rekordmennyiséget, 21,3 millió hektoliter sört termeltek, így az előző év azonos időszakához viszonyítva közel öt százalékos emelkedést értek el. A növekedés elsősorban az export tizenkét százalékos növekedésének a javára írandó. A hazai sörfogyasztás 16,5 millió hektoliter volt – ez, nem egész három százalékos növekedés.

A legnagyobb vállalat, a Pilsner Urquell tavaly 11,5 millió hektoliter gyártott és ebből 4,3 millió hektoliter került külföldre. A legnagyobbb export márka a Velkopopovický Kozel 2,6 millió hektoliterrel, a Plzeňský Prazdroj 1,7 millió hektoliterrel a második.Twitter megosztás Google+ megosztás