Cseh sörök PET palackban

2018. június 23. szombat
Eleinte jellemzően az ún. core-lágereket forgalmazták 1,5-2 literes PET palackokban, de az utóbbi időkben már nem csak a multinacionális cégek, hanem kézműves sörfőzdék is alkalmazzák ezt a kiszerelést.

A sörhagyományaira oly büszke Csehországban is egyre szélesebb körben alkalmazzák a műanyag flaskákat. A kiszerelés bevezetésében elől járt a cseh Heineken – van már PET palackos Starobrno, Breznak, Zlatopramen és Krusovice is. Pilsner Urquell ugyan még nem kerül PET palackba, de a sörgyártó csoport több söre – Kozel, Gambrinus, Radegast, Ostravar – viszont igen.

A Budvar még ellenáll az olcsóbb megoldásnak, de a Staropramen és a Branik már fejt sört PET palackba. A Svijany és a nymburki Postřižinské ezzel szemben komoly beruházást hajtott végre – ők a dobozos sörökben látják a jövőt. Jelenleg Csehországban a PET palackos sörök részesedése tizenöt százalék körül van, de a piaci szegmens évi tíz-tizenkét százalékkal növekszik.

Csehországban az elmúlt években rohamosan nött a kisüzemek száma és meglepő módon jónéhány választotta a PET palackos kiszerelést. Régebben a csehek a műanyag flaskákat legfeljebb akkor tartották elfogadhatónak, ha a  kedvenc kocsmájukból otthoni fogyasztásra akartak hazavinni egy keveset – de ebben az esetben a tartalmat minél előbb ajánlatos volt elfogyasztani. Sajnos azonban a jövő, úgy látszik mégis csak a műanyagé lesz.Twitter megosztás Google+ megosztás