Cseh sörrekord

2019. március 15. péntek
2018-ban a cseh söexport meghaladta az ötmillió hektoliter Európában alig akad ország, ahová ne exportálnának, de jut cseh sör Amerikába, Ázsiába és még néhány Afrikai országba is.

A cseh sör exportja idén megdöntött minden rekordot. Több mint ötmillió hektoliter cseh sör jutott el a világ több mint száz országába.exporttal. A cseh sörfőzés évtizedek óta sikeres ágazat. A szocializmus évei alatt is fontos volt a cseh sör kivitele a nyugati országokba, mert ez egy stabil valutabevételt jelentett az országnak.

Érdekességként említjük, hogy a legnagyobb mennyiségben cseh sört a bécsi Práterben levő „Schweitzerhausban” adtak el, nem kevesebb, mint háromrezer hektoliter Budvar csúszott le a szomjas torkokon. De természetesen a legnagyobb mennyiségben mindig is Pilner Urquellt exportálták és tették ezáltal az egyik legnagyobb világmárkává a Heineken és a Guinness mellett.

A sikeres 2018-as évben a statisztikák szerint a cseh söripar exportja tizenkét százalékkal nőtt. Ennek eredménye, hogy 2010-óta akivitel mintegy negyvenhárom százalékkal nőtt,  „A sör nemcsak a cseh történelem fontos része, hanem jelentősen megerősíti a Cseh Köztársaság hírnevét az egész világon. És ezért örülünk, hogy a cseh sörfőzdék, méretüktől függetlenül, egyre jobban teljesítenek a külföldi piacokon." – kommentálta a statisztikát a Cseh Sör és Maláta Egyesület vezetője.Twitter megosztás Google+ megosztás