Cseh uborkaszezon

2022. június 24. péntek
A képviselőház elnöke és a kormánypárti TOP 09 vezetője, Markéta Pekarová Adamová a Budvar eladásának ötletével kavarta fel a cseh politikai vizeket.

A budejovicei Budvar privatizációja újra meg újra felmerül. Idén különös nyomatékot ad a javaslatnak, hogy a cseh költségvetésen is számos lyuk tátong, amit többek közt a nemzeti vagyon eladásával próbálnának befoltozni. 

– A Budějovický Budvar sörfőzde esetleges eladása rövid távon nem menti meg az állami költségvetést, hosszú távon pedig Csehország elvesztené a cseh söripar egyik szimbólumát.  A Budvar a stratégiai állami vállalatok közé tartozik, eladáshoz törvénymódosításra is szükség lenne – reagált a javaslatra Petr Dvořák a Budvar igazgatója.

A nyilatkozatcunamiban minden fontos ember megszólalt. Karel Tureček képviselő szerint a fő ok, hogy amiért a nemzeti vállalat utolsó állami dinoszauruszként fennmaradt, az az, hogy a Budvar birtokolja a Budweiser védjegy jogait, és a világ nagy részén megnyerte a márkával kapcsolatos vitákat az amerikai Anheuser-Bush söróriással szemben.

A Budweiser márka jogainak ára nagyon magas, és jelentősen meghaladja a sörfőzde értékét. Ha a Budvart privatizálnák, az biztos, hogy az ügylet nem a sörről, hanem a márkanév birtoklásáról szólna. Ez akár negyven milliárd koronát is megérhet az amerikaiaknak, akik azért biztos, ami biztos, a másik nagy városi sörgyár a Samson felvásárlásával már betették lábukat Budejovicébe.

Az eladás politikai kérdés lett, az ellenzék egyenes az állami tulajdon elherdálásáról beszél, de még a kormánypártok soraiban is sokan ellenzik a sörgyár értékesítését, így aztán bármiben lefogadható, hogy a Budvar az állam tulajdonában marad.

 Twitter megosztás Google+ megosztás