Csehországban divat a mini

2019. január 5. szombat
Információink szerint csak tavaly több mint ötven új sörfőzde kezdte meg a működését a Cseh Köztársaságban.

A hír természetesen örömteli, hiszen a cseh sör méltán foglal el előkelő helyet a sörös világranglistákon és most már a sokféleségben is ott a helye. A kis sörfőzdék számának szaporodása már-már elképesztő mértékű és ha folytatódnak a tendenciák, idén számuk meghaladhatja az ötszázat is, ami egy tízmilliós népességű országban szinte hihetetlen.

Csehországban kicsinek az a főzde számít, amely évente legfeljebb tízezer hektoliter sört főz. Ilyen azonban kevés akad, a sokszáz sörfőzde többsége jellemzően ötszáz és háromezer hektoliternyi mennyiséget produkál évente. Így aztán nem véletlen, hogy a negyvenöt nagyobb sörgyár uralja a piac kilencvennyolc százalékát.

A kis sörfőzdék egyre népszerűbbek, nemcsak mint a cseh nemzeti ital lelőhelyei, vagy mint sörkülönlegességek forrásai, hanem a turizmus és az idegenforgalom célpontjaként is. Nem egy olyan falu és város akad, melynek legfontosabb vonzereje a helyi sörfőzde. Nyugodtan kijelenhetjük, hogy az ilyen regionális sörfőzdék turisztikai attrakcióvá váltak.

Talán ez is szerepet játszik abban, hogy az egyébként szűkülő piacon, egyre másra nyílnak új kisüzemek, holott évek óta vannak intő jelek, hogy a „boom” nem folytatódhat a végtelenségig.  Sajnos voltak eddig is kérészéletű sörfőzdék, melyek az utóbbi öt-hat évben bezártak, de a 2018-as év szomorú negatív csúcsot hozott a tucatnyi bezárással.

A magunk részéről minden egyes sörfőzdét sajnálunk, amely kénytelen lehúzni a redőnyt – függetlenül a bezárás okaitól. Tekintve azonban, hogy a Cseh Sörszövetség az idei évre is nagyszámú sörfőzdenyitást prognosztizált, úgy véljük, hogy nem ártana, ha a vállalkozók jobban megfontolnák mennyire biztos befektetés manapság Csehországban sörfőzdét alapítani.Twitter megosztás Google+ megosztás