Bezárt cseh sörgyárak

2016. április 14. csütörtök
A rendszerváltozást követően Csehországban is privatizálták a sörfőzdéket. Sajnos sok sörfőzde zárt be már ekkor is.

Később viszont a nagy multinacionális cégek bántak csúnyán a megvásárolt sörfőzdékkel, melyeket leginkább a regionális piac megtartása miatt szereztek meg. A Heineken ilyen módon zárta be a Znojmó-i a Kutna Hora-i és a Louny-i sörgyárakat és kinyitásukra csak mostanában ébredt remény.

A Liberec külvárosában található sörfőzde viszont kalandos történetet élt át a rendszerváltozást követően. Előbb az angol Bass, majd a Pražské pivovary birtokolta, melynek vezető márkája a Staropramen. 1998-ban amikor utóbbi, az Interbrew tulajdonába került, megszűnt az üzemben a sörfőzés. A gyár márkájának a Vratislavicének a gyártását – a képünkön látható – prágai Branik sörgyárba vitték át. Szerencsére azonban a libereci sörfőzde berendezéseit nem szerelték le, így az új tulajdonos, a cseh tulajdonú Hols as. 2000-ben újraindíthatta a sörfőzést és az új cég söreit Konrad néven vezette be a piacra.

A sors fura fintora, hogy a Branik-i sörgyárat, ahol egy ideig a Vratislavice sört főzték, az Interbrew 2007-ben szintén bezárta. A különleges, az Osztrák-Magyar Monarchia ipari építészetére jellemző stílusú, gyönyörű iparépületet nem bontották el, rehabilitálására több terv is született, de sajnos egyelőre mindez csak tervezőasztalon valósult meg.Twitter megosztás Google+ megosztás