A cseh sör titka

2016. március 27. vasárnap
A fenti ábra a Lobkowicz-csoporthoz sörgyárakat helyezi el Csehország térképén. Több tanulsággal is szolgál.

Egyrészt látható, hogy a csoport megalakulása után sem zártak be egyetlen üzemet sem és tudható, hogy megőrízték a regionális márkákat is. Illusztrálja azt is, hogy a cseh sör minősége azért is maradhatott annyira magas színvonalon, mert a néhány gyáróriás mellett, a sörök többsége 100-500 ezer hektoliter kapacitású üzemekben készül. Kétségtelen a privatizációnak áldozatául esett jó néhány sörgyár, részben azok, melyek a szocializmus idején teljesen leamortizálódtak, részben azok, melyeket miután egy multinacionális sörgyártó felvásárolta a gyárat, a termelés átcsoportosítva egy másik üzemébe, bezártak. Csehországban a márkák többsége megmaradt és nem árasztották el a piacot a multik saját márkái sem.

Magyarország termelésének 96 százaléka három multinacionális sörgyártó gyáraiban illetve a osztrák tulajdonban levő Pécsi Sörfőzdében készül. Csehországban az évi 50 ezer hektoliter felett főző üzemek száma 47 – ahol legalább ugyanennyi – de valószínűleg több sörfőzőmester tudása, szakmai ismerete és kreativitása a sörök nagyszerű sokféleségét hozza létre. A sörforradalomnak is becézett kisüzemi reneszánsz, nem csak a több mint 300 kisüzemet, de szinte valamennyi regionális főzdét elérte. Ez a szakmai konkurencia a legfőbb garanciája annak, hogy a cseh sört mindig a legjobbak között emlegetik világszerte.



Twitter megosztás Google+ megosztás