Csehül állunk

2019. február 7. csütörtök
A CSEH SÖRÖK BARÁTAI Facebook oldalnak több mint háromezer tagja van és összesen egy budapesti cseh éttermet tudtak összehozni egy kérdésre válaszolva.

„Tudtok olyan étteremről Budapesten ami kicsit puccosabb és van cseh sör?" A kérdező a cseh sör fogalma alatt nem a Urquellre, vagy a Staropramenre gondolt és étteremben valamivel puccosabbra, mint az óbudai Zöld Kapu. A kérdésre válaszolva, két nap alatt egyetlen ilyen helyet sikerült találni az oldal látogatóinak: a Ferdinand Éttermet. Sajnos úgy tűnik, hogy a cseh konyhában kevesebb az üzleti fantázia mint a cseh sörben.

Mert cseh söröző van szép számmal, és olyan is akad ahol van étlap cseh ételválasztékkal. Ha az azonban az ember egy cseh éttermet keres, akkor bizony könnyen zavarba jöhet. Éttermeink túlnyomó többsége valamelyik hazai multinacionális sörös céggel áll kapcsolatban A legtöbb helyen nincs vendégcsap, azaz se a cseh import, se a magyar kézműves sör nem bővíti éttermeink kínálatát, miért pont cseh ételekben lennének bőségben.

Talán ez is magyarázza, hogy míg a cseh sörözőkben még csak-csak akad cseh étel, de ma már – talán az egyetlen Ferdiand kivételével – nem találunk cseh éttermet. Az étterem és a söröző között nem élesek a különbségek, csak apró finomságokban – például asztalterítő, jól öltözött felszolgálók, csendes környezet, dekoratív enteriőr, széles ételválaszték – jelentkeznek.

Egykor a Király utcai „Svejk vendéglő”, vagy a Rákóczi úti „Prágai Vencel sörház” renekül töltötte be szerepét és mutatta be a cseh konyhát az erre fogékony közönségnek. Hogy miért alakultak át, miért váltottak profilt nem tudom, azt azonban nehezen tudom elképzelni, hogy Budapest cseh kultúráért és gasztronómiájáért rajongó közönség ne tudna legalább még egy „puccosabb” cseh éttermet eltartani.

Amíg ilyen csehül állunk a cseh éttermekkel, maradnak a jó kis cseh sörrel menő sörözők, melyek többsége – ha nem is bőséges választékben – de mégiscsak kínál cseh ételeket.

 Twitter megosztás Google+ megosztás