Csodafegyver a sörpincéből

2017. július 4. kedd
Zipf legfőbb látványossága a hegyre és a hegybe épült sörgyár. Az unalmas osztrák kisváros sörgyára egykor fontos szerepet játszott Hitler terveiben.

Azt mindenki tudja, hogy a lager sör kifejezés arra utal, hogy az alsóerjesztésű sörök minősége a sörfőzést követő pihentetés, tárolás, azaz a lagerolás során teljesedik ki. Nem véletlen, hogy régebben a sörgyár helyének kijelölésekor a sörfőzéshez megfelelő vízszerzés lehetősége mellett a tárolásra alkalmas barlangok megléte is fontos szempont volt. 1892-ben az ausztriai Zipfben, a hegyoldal természetes adottságait kihasználva, különleges, mélyített barlangrendszert hoztak létre. A tervezőmérnököknek nyilván meg sem fordult a fejében, hogy idővel ezek katonai célokat fognak szolgálni. Pedig így történt.

A pincékben, amelyekben azt megelőzően a Zipfer erjedt, az Anschlusst követően, Hitler hadmérnökei más lehetőséget fedeztek fel a német hadiipar számara. Persze nem a sörbarátok kedvét keresték, hanem helyette Hitler „csodafegyverét” a V-2-t állították elő és itt próbálták ki a rakétahajtómű­veket is. A munkát a mauthauseni koncentrációs tábor foglyai végezték, akik számára kihelyezett tábort hoztak létre Zipfben. A háború alatt hadiüzemként működő gyárban szerencsére a negyvenes évek végén újraindult a sörfőzés. Ennek egyik eredménye, az egyik legnépszerűbb sörmárka az 1960-as évek elején kifejlesztett Zipfer Urtyp.

(A képen a zifpi sörgyár lager pincéjének bejárata látható, a Monarchia idejéből.)Twitter megosztás Google+ megosztás