Csökkenő cseh sörfogyasztás

2018. április 25. szerda
Amikor tavaly nyár elején a kocsmai dohányzás egyik utolsó bástyája is elbukott és a cseh kocsmák belső termeiben betiltották a dohányzás már megkongatták a vészharangot.

Most, amikor napvilágot láttak a tavalyi sörfogyasztás adatai, mindenki a dohányzást tiltó rendeletét okolja a fogyasztás 2 százalékos csökkenéséért. Pedig a 138 literes fejenkénti fogyasztásért, amit a csehek évente legurítanak a torkukon, örömükben a világ valamennyi országában földhöz vernék feneküket a helyi sörgyártók. Hogy érzékeltessük a mennyiség nagyságát ez még így is 30 literrel több, mint a második helyezett Ausztria fogyasztóinak eredménye és kétszerese a magyarországinak.

A cseh sörgyártás ugyanakkor az exportnak köszönhetően gyakorlatilag nem csökkent. A hazánkéhoz hasonló népességú Csehországban még így is több mint kétszer annyi sör fogy a sörből,és háromszor annyit főznek belőle mint idehaza. Ezzel szemben viszont azt is kijelenthetjük, hogy annak ellenére, hogy Magyarországon már évek óta tilos a dohányzás a vendéglátóhelyeken, a hazai sörforgalom évek óta lassan, de stabilan emelkedik.

A csehek szíve persze nem azért a két százalékért fáj, amennyivel a sörfogyasztás csökkent, hanem azért mert a legnagyobb visszaesés a csapolt sörök piacán jelentkezett és ezzel a csapolt sör aránya a teljes fogyasztáson belül 40 százalék alá esett, miközben a dobozos sörök forgalma rohamoosan nő, már eléri a teljes fogyasztás 10 százalékát.

Tekintettel arra, hogy a dohányzás tilalma 2017 nyarán lépett életbe, csak erre nehéz lenne fogni a csökkenést. Ebben valószínűleg szerepe van a különféle adminisztratív intézkedéseknek. Így az adóhivatlhoz bekötött pénztárgépeknek épp annyira, mint a négyszáz kisüzem életét megkeserítő adórendelkezésének. És szintén nem lehet közömbös, hogy csak 2017-ben a csapolt sörök ára mintegy 3 százalékkal nőtt. 

Mint Munkácsi Zolttól (nemcsakpraga.blogspot.com) megtudtuk, a sör átlagára 2000 óta folyamatosan nő. Ez tizennyolc év alatt 35 százalékos emelkedést eredményezett, de az utóbbi években az emelkedés felgyorsult és ez 2015-höz képest 10 százalékos áremelkedést jelent. Ez még akkor is sok, ha tudjuk, hogy Csehországban, akár a szupermarketekben, akár a sörözőkben a sör még mindig jóval olcsóbb, mint itthon.Twitter megosztás Google+ megosztás