Csehországban is divat a mini

2015. december 26. szombat
A cseh sörkultúra az elmúlt években elképesztő változásokon ment keresztül és ez elsősorban az egyre növekvő számú kis sörfőzdének köszönhető.

Jan Suran a Cseh és Morva Sörfőzdék Egyesületének elnöke szerint, megjósolhatatlan, hogy meddig nőhet a csehországi kis sörfőzdék száma. Néhány évvel ezelőtt, mikor ez meghaladta a kétszázat, a piackutatók azt jósolták, hogy vége a boom-nak és már csak lassú fejlődés várható, mivel a piac legfeljebb kétszázötven főzdét képes eltartani. Ezzel szemben, azóta is töretlen a fellendülés, annak ellenére, hogy nem egy gyorsan megtérülő beruházásról van szó. 2015-ben már mintegy háromszáz főzde működött az országban a negyvenhét sörgyár mellett. Igaz pillanatnyilag piacot közel 99%-ban – az évi 20 ezer hektoliter felett főző – nagyok uralják, de a kicsik újító szándéka őket is mozgásba hozta.

Ennek köszönhetően az évtizedekig egyeduralkodó alsóerjesztésű sörök mellett megjelentek a felsőerjesztésű és a különféle ízesítésű sörök. Ennek is köszönhetően megfordulni látszik az a tendencia, hogy a fiatalok nem érdeklődnek a sör iránt és ennek eredményeként talán megáll a sörfogyasztás évek óta tartó lassú csökkenése. A sörkínálat izgalmas változása a fogyasztói magatartás változását is magával hozta és kialakulóban van Csehországban egy olyan fogyasztói réteg, mely hajlandó akár többet is fizetni, de igényli a sörkülönlegességeket.Twitter megosztás Google+ megosztás