Doboz vagy üvegpalack?

2021. október 7. csütörtök
A dobozos sör, köszönhetően praktikusságának, lassan, de biztosan, kiszorítja az üzletek polcairól az üveges sört.

A doboz mellett szól, hogy tökéletesen védi a benne levő sört az egyik legnagyobb ellenségétől a fénytől, tárolása kevésbé helyigényes, szállítása könnyebb a palackos sörnél és korlátlanok az újra hasznosításának a lehetőségei. Ezek azonban elsősorban a sörfőzdék szempontjai.

A fogyasztó számára azonban van egy kétségtelen hátránya, szemben az üveges sörrel, dobozból nem kellemes dolog inni. Egyrészt a doboz palástjának kétes a tisztasága és ez okozhat gondot akkor is, ha kitöltjük, de leginkább, ha közvetlenül dobozból isszuk és ajkunk érintkezik a fémmel.

Amerikai filmekben gyakran látjuk, hogy akár vendéglőben, akár otthon – a családi asztalnál, vagy a tévé előtt ülve – teljesen megszokott az üvegből ivás. Nálunk ennyire nem durvult el a helyzet, ritka az, hogy ha lehetőség van, nem töltjük ki a sört.

A nemzeti dohányboltok és az alapvetőn alkoholárusításra berendezkedett kisboltok sör kínálatában szinte kizárólag dobozos sör van, így issza nem issza, nem kap mást, ha már mindenképp az utcán akar inni, meg kell szoknia a dobozost.

Sokszor érvelnek a dobozhívők annak környezetbarát létére. Igen, az kétségtelen, hogy elméletileg száz százalékban újrahasznosítható az alumínium, amiből a doboz készül. A gyakorlatban azonban az előállított alumínium nagy része bányászatból és nem újrahasznosításból származik.

Márpedig a bauxitbányászat annyira energiaigényes, hogy egy doboz előállításához kétszer annyi energia szükséges, mint egy sörösüvegéhez. Emiatt még mindig a visszaváltható üvegpalack a leginkább környezetbarát megoldás.

 

Fotó: Bauxitbánya GuineábanTwitter megosztás Google+ megosztás