Dobozos vagy üveges?

2018. augusztus 10. péntek
Amióta csak megjelentek dobozos sörök állandósult a vita, hogy melyik a sör legjobb csomagolása. Érvek az üveg, ellenérvek a doboz mellett.

A vita több szálon is fut. Az első alapvetően a sörivás tradíciójára hivatkozva a palackos sört favorizálja. Az üveg formailag is több játékosságot enged meg, ezért ma már, sok sörfőzde utasítja el a szabványos palackformát és tölti sörét egyedi formájú üvegekbe. Ez a tendencia viszont ellentétes a palack-hívők másik érvére a környezettudatosságra.

A szabványos NRW-üvegek – az NRW Nordrhein-Westfalen azaz Észak-Rajna-Vesztfália nevének rövidítése – lényege a visszaválthatóság volt. Az ún. többutas üvegek ugyanis visszakerültek a gyárba, ahol újratöltötték azokat. Így ugyan nem terhelték a szemétlerakókat, de a begyűjtés, a szállítás, a palackok mosása nem biztos, hogy nem károsítja jobban a környezetet, mint az egyszer használatos üvegeké. A költségekről nem is beszélve.

A kezdeti doboz-ellenesség a kétezres évekre Európában is megváltozott. A doboz belső palástját bevonó filmszerű réteg megakadályozza „fémíz” kialakulását és az alumínium használata könnyűvé – a palackoknál jóval könnyebbé – tette a sörös dobozt. A könnyűség, a jól szállíthatóság mellett az, hogy hamarabb lehűthető, is a dobozos sör mellett szól. Fontos szempont az is, hogy a tökéletesen lezárt dobozban a sört sem a fény, sem a levegő nem károsítja.

Ezek a tagadhatatlan előnyök azonban csak akkor érvényesülnének teljes egészében, ha a dobozok újrahasznosítása meghaladná a hetven százalékot. Addig, amíg ez nem valósul meg – és ettől itt Magyarországon nagyon messze állunk – sajnos a bauxitbányászat okozta környezeti károk annulálják a doboz előnyeit, még akkor is, ha ennek közvetlen hatásait nem mi érezzük elsősorban.

A dobozos sörpiac bővülése – minden pro és kontra érv ellenére – megállíthatatlannak látszik, különösen azóta, hogy nem csak a sokáig konzervatív csehek, hanem az eddig szinte kizárólag üvegbe töltő kraft és „kézműves” sörfőzdék is bevállaták a „dobozolást”. Egy dolog biztos: a PET-palacknál akár az üveges, akár a dobozos sokkal jobb!Twitter megosztás Google+ megosztás