Drágul-e a sör?

2018. október 16. kedd
A klímaváltozás ténye vitathatatlan és bizony már az egyszeri sörivónak is számolnia kell a következményeivel.

A sör legfontosabb alapanyaga a maláta, ami nem más, mint csíráztatott gabona. A sör főzéséhez használnak  búza-, rozs- és zabmalátát is, de legelterjedtebb a árpamaláta. Sőt! Hogy tovább menjünk a részletekben, leggyakrabban a tavaszi árpát használják a sörfőzéshez. Ennek biológiai, technológiai és történelmi okai is vannak. Idáig nem okozott gondott a söripar igényeit kielégíteni, a huszadik században a növekvő terméshozamnak köszönhetően bőségesen állt a sörfőzők rendelkezésére árpamaláta.

A klímaváltozás azonban a régen életképes és gazdagon termő fajok eltűnését hozhatja magával. A tavaszi árpa lehet az egyik első ilyen eltűnő termény. A söripar, mely az árpa termés mintegy ötödét vásárolja fel, már évek óta kész van a válasszal, azaz a malátázáshoz az őszi árpát használják. Ez, tekintettel a malátázás soklépcsős folyamatára, ugyanúgy megfelel a sörfőzés céljaira, mint a lassan kihaló tavaszi árpa.

Egyelőre a szakemberek nem számítanak az árpa árának jelentős emelkedésére, ami jó hír a sörösöknek, mert emiatt a következő években nem kell söráremelésre számítaniuk. Hosszú távon azonban, a szakemberek szerint 2050-ig, az élelmiszerek iránti igény globális szinten körülbelül hetven százalékkal nőni fog. Épp ezért – pesszimistább jóslatok szerint – már rövidtávon is  elképzelhető a sör drágulása.

 Twitter megosztás Google+ megosztás