Egy bájos város sörfőzdéi

2021. április 2. péntek
Litoměřice központjában, az egykori sörfőzde épületének egyik, már felújított szárnyában, rövidesen megkezdődik a próbaüzem.

Az utolsó Kalich (Kehely) sört 2002-ben főzték le a litoměřicei Korunní sörgyárban, vagyis a sörfőzés egy híján húsz év után indul újra. A bársonyos forradalom után privatizálták a főzdét, melynek több cseh tulajdonosa is volt.

Nézőpont kérdése, hogy szerencsének tekinthető-e litoměřicei sörfőzde, hogy nem külföldi tulajdonba került, hiszen ez is gyakran vezetett sörfőzdék bezárásához. Esetükben azonban a jelentős piacvesztés, illetve a tőkehiány vezetett ide.

A privatizáció előtt a litoměřicei a száznegyvenezer hektoliteres termelésével a kisebb regionális sörfőzdék közé tartozott. Innen sikerült leküzdenie magát, annyira, hogy 2001-ben már csak harmincezer hektolitert főztek. Ez egyértelműen a bezáráshoz vezetett.

Ma a harmincezer hektoliter is csak álom, hiszen az sem lesz egyszerű, hogy 2023-ra a termelés elérje a reménybeli négyezer hektolitert. A felfutást tovább nehezíti, hogy időközben három kis sörfőzde is megkezdte a működését Litoměřicében.

Ezek közül a Labuť a legjelentősebb, évente nyolcezer hektoliter sört főznek – köztük számos craftot is. A repertoár megszámlálhatatlan sörféleség, érdemes ellátogatni a weboldalukra – IDE. A másik kettő a Koliba és a Biskupsky Pivovar jóval kisebbek, mindkettő elsősorban a saját éttermében kapható.

Egy dolog azonban már most biztos, hogy a Prágától hatvan kilométerre északra levő Litoměřicét érdemes lesz felvenni a csehországi úti célok közé.

 

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás