Egy bomba hordó

2021. április 5. hétfő
A normandiai partraszállást követő hetekben hamar kiderült, hogy a brit és az amerikai legénység a sörhiánytól is szenved.

Az invázió idején a harcieszközök és felszerelések szállítása elsőbbséget élvezett, így a katonák nem jutottak sörhöz. Márpedig azt minden tábornok tudta, hogy a sör nagyon fontos a katonák hangulatának javításához.

A Franciaországban elérhető almabor egyáltalán nem nyerte el az angolszász csapatok tetszését. Emiatt az utánpótlásvonalak kiépítéséig valamilyen megoldást kellett találni, ami biztosítja a harcosok sörellátását.

Erre a célra előbb a repülőgépek tartalék üzemanyagtartályait használták. Ez azonban a tartály bonyolult tisztítása és a sör átfejtése miatt nem bizonyult megfelelő megoldásnak, mivel az így szállított sör gyakran fémes, vagy petróleumos mellékízt kapott.

Hogy ezt elkerüljék, idővel kifejlesztették az XXX módosítást. Ennek a lényege az volt, hogy a Spitfire szárnyai alatt olyan változtatásokat eszközöltek, melyek lehetővé tették, hogy az eredeti hordókat szállításák a szárnyak alatt. Ez a módszer már remekül bevált és azután is alkalmazták, hogy a sörutánpótlást már a hivatalos csatornákon is biztosították a fronton harcolók számára.

 

Hadihajókon is főztek sört: erről olvashatsz ITTTwitter megosztás Google+ megosztás