Egy kis haladék

2015. október 1. csütörtök
Miután idén nem tárgyalja már a cseh parlament az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépeket kötelezővé tevő törvényjavaslatot.

Így némi haladékot biztos kaptak a cseh kocsmák, amiket sem a játékgépek betiltása, sem a dohányzás betiltása nem fenyeget egyelőre és marad továbbra is a cseh sörözőkben, közismert a strigulázást – hogy az asztalon levő cédulára, minden elfogyasztott sör után újabb vonás kerül.

Jellemzően ezen a cetlin, alkalmasint egy söralátéten számítják ki a ceh végösszegét is. Meglehet, hogy ez az utolsó békeév a cseh sörözőkben. Oda a strigulázás, háborúra készülnek a kocsmárosok az adóhivatallal. Izmosodik ugyanis utóbbi azon elhatározása, hogy a kocsmáknak 2016-tól a hatósághoz bekötött pénztárgéppel kell rendelkezniük.

A vendéglátósok szövetsége természetesen azonnal tiltakozott a rendszer bevezetése ellen, mondván ennek költsége – és persze, hogy minden korsó sör után adózni kell – a sör árának drasztikus emeléséhez vezet majd. A vendéglősök, kocsmárosok, akiket még a dohányzás teljes betiltásával is rémisztgetnek (Csehországban ugyanis csak nemdohányzó helyeket kellett idáig kijelölni, amúgy nem zavarták ki a sörükkel, snapszukkal füstölgőket az utcára ázni-fázni, fagyoskodni), máris számtalan vendéglátóhely bezárását és munkahelyek elvesztését vizionálják.

A cseheknél egyébként is folyamatosan csökken a vendéglátóhelyeken fogyasztott sör aránya – 10 éve még a napi betevő korsóik többségét a kocsmákban, vendéglőkben fogyasztották el a csehek. Ha tovább nyílik az olló a bolti és a vendéglői árak között, az tekintettel a stagnáló cseh sörfogyasztásra, valóban kocsmabezárásokhoz vezethet.

 

#beerpress.hu

 Twitter megosztás Google+ megosztás