Egy padon Škvoreckývel

2018. május 15. kedd
Josef Škvorecký születésének kilencvenedik évfordulóján, szobrot kapott a városka főterén. Egy padon ül és arra vár, hogy helyet foglaljunk mellette.

Josef Škvoreckýt – leghíresebb könyve a „Gyávák” 1958-as megjelenését követően – a kommunista hatalom megpróbálta ellehetetleníteni, de 1968-ban ösztöndíjasként mégiscsak eljut az Amerikai Egyesült Államokba, ahonnét 1989-ig nem tért, nem térhetett haza. A torontói egyetemen oktatott és 1971-től az általa alapított Sixty-Eight Publishers könyvkiadó több otthon betiltott – cseh és szlovák irodalmat – is kiadott. Itt jelentek meg a „Gyávák”-kal tetralógiát alkotó regényei a „Pléhkatonák” (1971), a „Csoda” (1972) és „Az emberi lélek mérnöke” is.

A város egyik híres sörözője a „Gyávák”-ban is megjelenő Port Arthur, ahol mondanunk sem kell, Primátor sört csapolnak.A furcsa névadást az ihlette, hogy amikor a söröző megnyílt 1904-ben, a távol-keleti Port Arthur kikőtőjében a japán flotta, egy csellel elsüllyesztette az ott állomásozó orosz hadihajókat, majd a japánok elfoglalták a stratégiailag fontos várost is.  Az oroszbarátsággal nem vádolható tulajdonos erre a fényes győzelemre emlékezve, adta a vendéglőnek a Port Arthur nevet.

A szoboravatás – 2014 – óta rendszeresek lettek a náchodi séták, melyek a Port Arthurból indulnak és a regények helyszínén végigsétálva, a Hotel U Beránka „Danny’s café”-jában érnek véget. Útikalauzuk az itthon Hrabal életrajzírójaként számontartott Tomáš Mazal, aki Škvorecký munkásságáról is írt könyvet és bejárta a az író regényeiben megjelenő Náchod-i helyszíneket is.

A szobor megalkotására pályázatot írt ki a város és végül Josef Faltus pályaművét valósították meg, aki egy régi fénykép alapján, egy padon ülve örökítette meg Škvorecký alakját az utókor számára. Ha arra járnak, ne restelljék, üljenek oda a híres író mellé, aki biztos tud majd mesélni Náchod-i történeteket.

 Twitter megosztás Google+ megosztás