Állati sörök – az elefánt

Címkék: állati, elefánt
2016. február 19. péntek
Talán a leghíresebb elefántos sör a dán Carlsbergé, főzését 1955-ben kezdték meg.

A sört eredetileg ghánai és nigéria exportra szánták, ahol a Guinness Foreign Extra Stout volt a legnépszerűbb sör. A Carlsberg erős pilsenije eredetileg a Gold Coast néven került piacra, és az „Elephant” nevet csak 1959-ben kapta, mikor a hazai piacon is megkezdték a forgalmazását. A söröscímke képét a koppenhágai Carlsberg sörgyár 1901-ben épült kapuját őrző életnagyságú elefánt szobrok ihlették. Érdekesség, hogy az egyik elefánt oldalán horogkereszt látható. Akkoriban a horogkereszt a jólét és a jó szerencse szimbóluma volt és széles körben elterjedt az egész ókori és a modern világban, mindaddig, amíg Hitler nem adott neki egy egészen más jelentést.

A leghíresebb kenyai sörgyár a Tusker alapítói ugyan brit bevándorlók voltak, de mégis szinte a kezdetek, azaz 1922-óta, egy könnyű lagert főznek. A sör leghíresebb fogyasztója az az Ernest Hemingway volt, aki vadászni járt Afrikába – talán elefántra is. A Tusker jelentése agyar avagy elefántcsont – így kerül a jószág a gyár logójára. A helyi igényeknek megfelelően könnyű test és kevés keserűség jellemzi: a lényeg, hogy kiváló szomjoltó, amit a liszensz alapján Tanzániában és Ugandában is főznek.

Brasseries Katanga manapság már kongói sörfőzde, de amilyen kalandos volt a tartomány és Elisabethville történelme a sörfőző székhelye többször is gazdát cserélt. Jelenleg Katanga a Kongói Demokratikus Köztársaság tartománya és a város neve Lubumbashi. A sörgyár, ha hihetünk az annaleseknek, a belga Interbrewhez tartozott, miként több sörfőzde is Afrikának ezen a részén. Manapság Brasseries Simba – ez szuahéli nyelven oroszlánt jelent, de ezt minden gyerek tudja – két népszerű sört főz: a Simba egy világos, míg a Tembo – jelentése elefánt – egy barna láger.

A Delirium Tremens nem egy tradicionális sör a Brouwerij Huyghe 1989-óta gyártja. Az rózsaszín elefántok, akár a 8,5 százalék alkoholt is jelképezhetnék, de valójában inkább a hatásvadászat a lényeg, akárcsak a Guillotine esetében. A különleges dizájner palack tartalma persze nem okoz csalódást a belga sör szerelmeseinek, de a deliráláshoz azért ennél több kell – nem véletlenül bővült a család a Delirium Nocturnum, a Delirium Christmas és a Delirium Red sörökkel.

 

 Forrás: http://drinkunion.hu/cikk/dancingcamel

Twitter megosztás Google+ megosztás