Graffiti anno 1968

2018. január 4. csütörtök
Mondd-e még valakinek valamit az a mondat, hogy „külföldre utazása közérdeket sért!"? Nyugatra nem, de a testvéri szocialista országokba persze utazhattál. Az nem sértett semmit.

Mint akkoriban a legtöbb magyar fiatal, külföldi utazásaim rendre véget értek a szocialista tesvérállam­ok területén – meséli Péter. Persze, aki akkor utazott, az tudja, hogy középiskolásként hiába is próbált volna Nyugatra kérezkedni, azt hivatalosan úgy értékelték, hogy „külföldre utazása közérdeket sért!" Maradt hát az NDK, Lengyelország, Bulgária és Csehszlovákia!  Az viszont évente akár többször is.

1968-ban a nagy testvéri összefogás idején, Prága felé, Szob és Pozsony között halotta az alábbi viccet:  Az öreg szlovák a falusi kocsma vécéjében ülve olvassa a falon: Szocializ­must a szlovákoknak, egy nagy túrót a cseheknek! Mire az öreg szlovák felsóhajt: Az istenit, már megint a cse­hek járnak jobban!

A következő falfirkáig röhöghettek a viccen, akkor vi­szont meghűlt benne a vér. Ez alkalommal a rajz előbújt a prágai kocsmák vécéinek faláról a prágai pályaudvar egyik váltóházának oldalára. Az ismeretlen szerző egy akasztófán lógó gimnasztyorkás „testvéri" segítségnyújtót rajzolt oda krétával, sokak véleményét közölve az augusztusi bevonulásról. Valószínűleg nem ő volt az első, aki látta. Sőt, az utolsó sem, mivel a rajz 1973-ban is (s ki tudja, még meddig) ott virított a kisház oldalán, fennen hirdetve a bevonulás nép általi fogadtatásáról kiadott hivatalos közlemény és az igazság között kétségtelenül meglévő eltérést.

(A fotó persze csalás, mert ezt 2010-ben készítette Pete Best a prágai Lennon falról)Twitter megosztás Google+ megosztás