Gyömbérsör – alkohollal és anélkül

2018. október 19. péntek
Sokáig nem tudtam, miért hívnak „ginger ale”-nek, egy cukros, szénsavas üdítőt, aminek semmi köze nincs a sörhöz.

A magyar nyelv a gyakorlatban nem tesz különbséget a „beer” és az „ale” között. Mindkettő sör és teljesen leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy csak az erjesztéshez használt élesztő, illetve az erjesztési hőmérséklet különbözteti meg őket egymástól. A hazai szóhasználatban a sör alkoholtartalmú italt jelent. Épp ezért furcsa a magyar fülnek, amikor egy szénsavas üdítőitalt „ginger ale”-nak vagyis gyömbérsörnek neveznek. Az elnevezés persze félrevezető, az ilyen szénsavas üdítőitalok legfeljebb a gyömbér íz és a szénsavval dúsítottság okán nevezhetők „gyömbérsör”-nek.

Az „igazi gyömbérsör” – hasonlóan a sörhöz –, erjesztett ital, melyhez főzéskor általában nádcukrot, esetleg mézet és citromot adtak. Ezen belül is létezik alkoholmentes és alkoholtartalmú változat. A kis mennyiségű, hozzáadott nádcukorral és élesztőkkel beindított erjedési folyamatot nagyon kezdeti stádiumban állítják meg és ezután ízesítik az italt. Amennyiben a cefrét több cukorral erjesztik, magasabb alkoholtartalmú, szénsavasabb italt kapnak.

A gyömbérsör főzése nem ördöngösség, és a mai napig is főleg otthon készítik. A műveletet megkönnyíti, hogy az ehhez szükséges GBP – baktérium-élesztő szimbiotikus kolóniája – ma már beszerezhető, de akár otthon is készíthető az erjesztéshez szükséges kovász. A gyömbérsört a mai napig gyakran használják mozgásszervi fájdalmak enyhítésére illetve a köhögések csillapítására. Természetesen vannak üzemi körülmények között készített gyömbérsörök, ilyen az egyik legnagyobb márka a négy százalék alkoholtartalmú Crabbie’s.

Természetesen van még egy gyömbéres sörváltozat, ez azonban szemben az eddigiekkel, nem egy gyömbérital, hanem egy ízesített sör. Ez azt jelenti, hogy az árpasörhöz ízesítésként gyömbért adnak. A gyömbér lehet frissen reszelt, melyet a cefrézéskor adagolnak a sörhöz, illetve szirup vagy aroma, mellyel a főerjedés után ízesítik a sörlevet. Tekintve, hogy a gyömbér csípős íze meglehetősen intenzív, előfordul, hogy citrommal és/vagy mézzel finomítják. A legimertebb hazai gyömbérsör a Rothbeer Gingermeistere.

#gyömbérsörTwitter megosztás Google+ megosztás