Hajóútsör avagy a német IPA

2016. május 17. kedd
A sörforradalom meg nem hozta divatba, de Braunschweigben ma is nagyon népszerű sör a Mumme.

1492-ben kezdte meg Christian Mumme braunschweigi serfőzőmester a nevét viselő sörfajta főzését. Ez sokáig elálló nehéz ser volt, miért is a távoli tengerre induló hajósok itala lett, annyira, hogy az Afrikát körülhajózó, Indiába menő hajók is braunschweigi sörrel látták el magukat. A Mumme nevével kapcsolatosan a közkeletű német megállapítás miszerint a sörfőző adta a Mumme nevét sörének. A valóságban azonban ő vette fel a világhírű sör nevét, illetőleg ez a név ráragadt – pedig a Mumme ördögöt, ördögi módon erős sört jelent…Kétféle Mumme készült. A Schiffsmumme egy sötétbarna, nehéz, erős sör volt, igen sűrű, és édeskésen keserű ital. Árpa- és búzamaláta, komló, ribizlifajta bogyók, cukorszirupok, szilvalé és sokféle aromatikus fű alkotta, a „hajóútsört”. Régi tengerészregények sokszor írnak a hónapokig tengeren vitorlázó matrózok panaszairól, akik skorbutot kaptak a besózott sertéshúsoktól és a penészes, kétszersült kenyértől és utálattal itták a hordószagú, megsavanyodott, nyúlós sört. A „Schiffsmumme” hírét éppen annak köszönhette, hogy nem romlott meg a hosszú tengeri utakon. A Stadtmumme könnyebb italnak számított. Azonban miként a tradicionális söröket, ezt is csak a város falain belüli fogyasztásra szánhatták.



Twitter megosztás Google+ megosztás