Hamburgtól Újbudáig

2020. március 15. vasárnap
Megint újdonságok az Újbuda sörszaküzletben, egyenesen Hamburg kikötővárosából

A hamburgi Buddelship sörfőzde ars poeticája, hogy az globalizáció miatt uniformizálódott sörfőzés, helyett ismét visszakapják rangjukat a kisebb sörfőzdék izgalmas, ezerízű, a laikus háziipar mintájára, de korszerű technológiával főzött egyedi és a főzdére jellemző sörei.

A Budelship vissza szeretné adni a sör lelkét, nevezetesen azt a szenvedélyt, ami szakma műveléséhez nélkülözhetetlen.

Hamburgnak a 16. században 600 sörfőzdéje volt, a város iparosainak fele ezekben dolgozott. Évente 25 millió liter sört főztek, melyből a város vitorlásai szállítottak Svédországba és Oroszországba is, de hamburgi sört ittak Rigában, Danzig-ban és Helsíngborgban egyaránt és a sörrel megrakott hajók úticélja volt a belga Brügge kikötője volt. Az út azonban nem volt veszélytelen, mert az olcsó sörben reménykedő dánok gyakran megtámadták és kifosztották a „sörhajókat”.

Ma természetesen már nincsenek kalózok, de az Újbuda sörszaküzletbe egyébként is közúton érkezte meg a Buddelship Brauerei, hogy a hazai sörínyencek is megízlelhesség az észak-német nagyváros különlegesnél különlegesebb söreit. A képen látható sörök egytől-egyig nagyon magas minőséget képviselnek. Néhányat részletesebben is bemutatunk.

Engedjétek meg, hogy párat közülük kiemeljek: Itt van például a „Mr. W” egy New England Pilsner, amelyben tökéletesen keveredik a hagyományos német édes, malátás ízvilág, az Újvilág citrusos, gyümölcsös komlózásával.

A „Godzilla” egy Berliner Weisse, egy igazán különleges gyümölccsel: haskap bogyó, azaz kék mézbogyó hozzáadásával készült. Ez az áfonyához hasonlatos gyümölcs tökéletesen illik ebbe az amúgy is frissítő sörbe!

A „Seewoatr” palackja minden bizonnyal az, amit a legtöbben először fogtok észrevenni a Buddelship sörök közül, szép babakék üvege miatt. Ám jó hírem van: a palack belülről is nagyon érdekes: egy fűszerezett pale ale-t rejt, amelyet Calvados hordóban érleltek.

Ugye jól hangzik? Gyertek kóstoljátok meg!Twitter megosztás Google+ megosztás