Hideg sört hirtelen

2022. június 16. csütörtök
Nyilván több módszer is létezik a sör gyors lehűtésére, de a leírtak kőzül, csak az egyiket próbáltuk ki. Nem a vízesvödrös módszert.

Szerencsére elég ritkán fordul elő, hogy nincs egy hideg sör a közelünkben, ha viszont hideg nincs, akkor általában meleg sem szokott lenni. Épp ezért különösebb érdeklődés nélkül olvastam az https://www.epicurious.com/ cikkét arról azokról a módszerekről, hogy hogyan lehet nagyon gyorsan lehűteni egy langymeleg üveges, vagy dobozos sört. Régebben ezzel a problémával többször is szembesültem: Manapság már gyakorlatilag minden boltban lehet hideg sört kapni. Ez jól jöhet, ha otthon nem vár néhány ideális hőmérsékletű sör a hűtőben. Ha viszont a bolt már bezárt, akkor az utolsó kocsmában, ahol ittunk, veszünk még távozáskor néhányat és a probléma megint csak megoidódott. 

A cikk azonban említett egy módszert (lásd 4. pont), ami számomra ismeretlen volt. Gondoltam kipróbálom. Mivel otthon nem volt meleg söröm, leballagtam a boltba és vettem hideget-meleget, többet is, biztos, ami biztos. Hazaérve egy hideg sört megittam a biztonság kedvéért és nekiláttam a kísérletnek. Sűrített levegőm persze volt otthon, ezzel szoktam kifújni a port a számítógépemből. Betartva az utasítást a sűrített levegőt fejjel lefeleve tartva elkezdtem a levegőt a dobozos sörömre nyomni. Egy kis idő múlva szünetet tartottam és megtapogattam a sörömet.

Csodák csodája a palást és nyilván a sör hőmérséklete is tényleg csökkent, de még nem eléggé, így aztán folytattam a műveletet. Talán még eredményre is jutottam volna, ha kivártatva nem fogyott volna ki a sűrített levegő a tubusból. Újabb tapintásos érszékszervi vizsgálat után rövid ideig hezitáltam, hogy megkockáztassak-e egy kortyot, de végül a kísérlet tárgya a hűtőszekrénybe került, ahonnét egy már jó ideje ott tartózkodó,megfelelő hőmérsékletű sörrel vigasztaltam magamat a félbeszakadt kísérlet miatt.

(Alább elolvashatjátok az ihletet adó cikket.)

1. Merítse a sörösdobozt egy vödörbe vagy nagy fazékba, amely jeges vízzel és sóval van megtöltve. A só csökkenti a jég és víz keverékének fagyási hőmérsékletét, aminek következtében a jég megolvad, ami csökkenti a víz hőmérsékletét és gyorsabban lehűti a sört. Hűtési idő: Körülbelül 15 perc.

2. Csomagolja be a sörösüveget vagy dobozt egy nedves ruhába vagy papírtörlőbe, majd helyezze be a fagyasztóba. Ahogy a víz a ruhán vagy a törölközőn elpárolog, elvezeti a hőt a sörtől, és gyorsabban lehűti azt. Hűtési idő: Körülbelül 15 perc.

3. Csatlakoztasson egy SpinChill (már 30 dollárért kapható)  sörhűtő eszközt a sörösüveg vagy a doboz tetejére. Merítse a sört egy vödörbe vagy egy nagy edénybe, amelyet jeges vízzel és sóval töltenek meg. Aktiválja a készüléket, és az elforgatja a sört a jeges vízben anélkül, hogy további szénsavasodást hozna létre. A SpinChill szerint „a pörgés növeli a konvekciót, ami drasztikusan növeli a hőátadást a forró folyadék és a hideg jég között.” Hűtési idő: 5 perc alatt.

4. Hűtse le a sört sűrített levegővel. Tartsa fejjel lefelé sűrített levegőt tartalmazó dobozt, és permetezze be a sörösüveg vagy doboz oldalát néhány másodpercig, amíg be nem deresedik. A doboz fejjel lefelé tartása kulcsfontosságú, mert így a kilépő levegő extra hideg lesz. Hűtési idő: Körülbelül 30 másodperc.Twitter megosztás Google+ megosztás