Hogy készül a sör?

2018. október 3. szerda
A sörfőzés az emberiség egyik a legrégebbi mestersége. Bár technológiája sokat változott az évezredek alatt az elv ugyanaz: valamely gabonából, erjesztéssel készült szénsavas alkoholos ital.

Lássuk hát, némileg leegyszerűsítve a sörfőzés lépéseit:

Első lépés: A malátaszemeket felaprítják. hogy a bennük lévő, a sörgyártás szempontjából értékes alkotórészeket könnyebben feltárják. A maláta-őrleményt összekeverik a sörfőzővízzel, ez a sörcefre.

Második lépés: A sörcefrét megfelelő hőmérsékleten főzik és ekkor a malátában lévő keményítő, enzimek segítségével erjeszthető cukrokká bomlik, és a fehérjék egy része is átalakul.

Harmadik lépés: A cefrét a főzés végeztével szűrőkádba szivattyúzzák. ahol a szilárd, oldhatatlan részeket (törköly) elválasztják a sörlétől.

Negyedik lépés: A komlóforralás során a sör fűszerét, a komlót a sörléhez adagolják. A sörlé a komlóforralás közben sterilizálódik, töményedik,  kialakul aromája. színe. A fehérjetartalom egy része eközben kiválik. az enzimek inaktiválódnak, a mikroorganizmusok pedig elpusztulnak.

Ötödik lépés: A sörlé az úgynevezett örvénykádban megtisztul a kicsapódott fehérjéktől és a komlómaradványoktól. Ezt a folyamatot seprőelválasztásnak is nevezik.

Hatodik lépés: A forró sörlevet az erjesztési hőmérsékletre hűtik, majd a hideg sörlébe adagolják az élesztőt. Az erjesztés ideje alatt a sörélesztő a cukrokat alkohollá és szén-dioxiddá alakítja.

Hetedik lépés: Az ászoksörök esetében a sört mínusz 1°C-ra hűtve 2-3 hétig tárolják. Ekkor a sör aromái összeérnek. Illetve további ülepedési és tisztulási folyamatok zajlanak.

Nyolcadik lépés: A sörből a maradék zavarosító anyagokat szűrők segítségével eltávolítják, majd hordókba fejtik Illetve palackozzák.Twitter megosztás Google+ megosztás