Hol készül a Pilsner Urquell?

2019. január 15. kedd
A világ egyik legnagyobb mennyiségében eladott söre a cseh Plzeňský Prazdroj avagy német nevén a Pilsner Urquell.

A hatmillió hektoliter körüli mennyiség teljes egészében a cseh Plzeň (Pilsen) város 1838-ban alapított sörfőzdéjében készül. A teljes mennyiség a legendás tizenkettes sör, mely az első hordó 1842-es csapra verése óta ugyanazon recept szerint készül. Történelmileg talán a szintén milliomos Guinness, ilyen világmárka, de ezt – akárcsak a rövidebb múltú Heinekent – már számtalan országban főzik.

A németek is dicsekedhetnek ilyen horribilis mennyiségben főzött sörökkel – Bitburger, Warsteiner – ahol szinte a teljes, sok millió hektoliteres mennyiség, egy üzemben fő és gyakorlatilag az mind egyféle, de itt legfeljebb ötven-hatvan éves múltról beszélhetünk.

Nyilván az elképesztő mennyiség és az a tény. hogy a Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell) tulajdonosa jóideje valamelyik multinacionális cég, gerjesztette az a pletykát, hogy a Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell) nem csak Plzeň (Pilsen) sörfőzdéjében, hanem az éppen tulajdonos multi – SAB, SAB-Miller, Asahi – más sörgyáraiban is készül.

Komoly összeesküvés elméletek születtek, hogy hol is készül a Magyarországon forgalmazott a Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell)? Az esélyesek közt emlegették a cseh Nošovice, a lengyel Poznan és Tychy, a magyar Dreher és orosz Kaluga sörgyárakat is. De ha nem is ott, akkor is a Plzeň-i (Pilsen-i) sörgyárban, tudatosan egy lebutított változatot fejtenek hordóba, palackba, dobozba a magyar expotra.

A híresztelésre Magyarországon az adott okot, hogy a cseh sörök barátai, akik rendszeresen járnak Csehországba, határozottan állították, Csehországban mind a csapolt, mind az üveges Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell) más is, jobb is, mint az itthoni.

 A gyártó persze cáfol, hiszen ő csak egyféle minőségben főz, és csak Plzeňben (Pilsenben), a magyar hívek pedig folyamatosan kételkednek. Vajon lesz-e valaha is teljes bizonyságunk az igazságról?

 Twitter megosztás Google+ megosztás