Húsvéti sörök

2019. április 22. hétfő
A cseh sörfőzők és sörkedvelők körében igen komoly vita alakult ki a húsvéti zöld sörrel kapcsolatban és sok főzde nem is főzött „zelenét” az idei húsvétra.

Zöld csütörtökön az úgynevezett zöld sört sok kocsmában verték csapra. A hagyomány szerint a zöld csütörtökön zöld ételeket fogyasztanak, és a sörfőzdék zöld sört főztek. Az ellenzők szerint a sör színezése tiszta kémia, ami idegen a cseh hagyományoktól. A hívek szerint a zöld sör színét, csak a fűszerezésükhöz használt növény – leggyakrabban a csalán – és nem ételszínezék, mint a chlorphyll vagy a kék-zöld alga adja.

A zöld sör hagyománya Szent Patrick, az írek védőszentje nevéhez kötődik. Az írek azonban a zöld sört valamilyen világos sörhöz adott zöld vagy kék színű likőrrel, állították elő, annak az ünnepnek a tiszteletére, melynek alkalmából, az ír közösségekben világszerte minden zöldbe borul. Mivel a szent napja március tizenhetedikén van, könnyű volt a zöld sört a húsvét sörének kinevezni.

Mivel az emberiség legnagyobb ünnepei szoros kapcsolatot ápolnak az evéssel-ivással nem véletlen, hogy Csehországon és Írországon kívül is számtalan sörfőzde kínál úgynevezett húsvéti sört. A legfrappánsabb megoldást idén a Primátor választotta, ami amellett, hogy 2019-ben is lefőzte „Jarni” névre keresztelt zöld sörét, a klasszikus tizenkettesét öltöztette nyuszinak. 

A csehek persze számtalan alkalmi főzetet is készítettek, köszönhetően a sok-sok rugalmas kis sörfőzdéjüknek, ezek ugyan húsvéti sörök, de távolról sem zöldek. Többnyire erősebbek, testesebbek, határozottabb karakterűek, mint hétköznapi kollégáik és az újhullámos trendeknek megfelelően gyakran felsőerjesztésüek, így bőven akad Húsvéti APA és IPA is köztük.

És ha már húsvét! Ne feledkezzünk meg a békésszentandrásiak alkalmi főzetéről az évek óta tradicionálisan húsvétra főzött nyulas sörökről sem, melyek a készlet erejéig talán és akár pünkösdig is kitartanak.

 Twitter megosztás Google+ megosztás