Húsz százalék

2021. október 10. vasárnap
Vajon valóban megötszörözhetik forgalmukat a kisüzemi sörfőzdék köszönhetően a kereskedelmi törvény módosításának?

A törvény értelmében augusztus elsejétől minden olyan vendéglátóhelyen, ahol eddig csak nagyüzemi csapolt sört lehetett kapni, húsz százalékban kisüzemi csapolt sörnek is lennie kell. Hogy ez, hogy valósítható meg arról nem szól a törvény.

Nincsenek pontos számaink, de nagy tétben mernénk fogadni, hogy azoknak a helyeknek a száma, ahol megvalósítható, hogy az ötödik csapon kisüzemi sör legyen, nem éri el az ezret. Ehhez ugye minimum öt csap kell. Ha nincs, akkor minden ötödik csapra vert hordó kisüzemi kell legyen. Már ez sem egyszerűen megvalósítható, de mi a garancia arra, hogy az a bizonyos „húsz százalék” el is fogy? Hiszen eddig a kisüzemi sörök forgalma a vendéglátóhelyeken sem haladta meg a három százalékot. És nem csak az ár miatt.

A kisüzemi sörfőzdék száma valamivel száz felett van, de a jövedéki törvény értelmében idesorolt Pécsi Sörfőzde kivételével egy sem főz évi húszezer hektoliter felett. A többség évi produktuma egy-kétezer hektoliter. Ezzel nem igen lehet a sörpiac nagypályáján labdába rúgni. És akkor még nem beszéltünk az árról. Ami árban versenyképes, az nem biztos, hogy minőségben is az. A különleges kraft sörök viszont nem valószínű, hogy egy egyszerű vidéki kocsmában vevőre találnak majd, leginkább drágaságuk, de nem kevéssé furcsaságuk miatt.

A kereskedelmi törvény változása miatt a kisüzemi sörfőzdék néhány év alatt a sörpiaci részesedésüket akár meg is ötszörözhetik és elérhetik a tíz százalékot is – mondta múlt héten az OMÉK-on Gyenge Zsolt.

Ez – nagyjából – hatszázezer hektoliter eladott kisüzemi sört jelentene. Ebből maximum kétszázezer lehet a pécsiek részesedése, hiszen efelett a mennyiség felett már nem lehetnének kisüzemiek.A fennmaradó négyszázezer hektoliter, amit az „igazi” kicsiknek kellene megfőzni, több mint háromszorosa a jelenlegi kisüzemi termelésnek. Ez pedig komoly tőkebefektetést igényelne, egy évek óta stagnáló piacon,

A piacon, ahova a törvény adta lehetőséggel élve, akár cseh, lengyel, német, osztrák és román sörfőzdék is betörhetnek, ha a termelésük nem haladja meg kisüzemiség felső határát jelentő kétszázezer hektolitert.

 

Fotó: Gyenge Zsolt FacebookTwitter megosztás Google+ megosztás