IPA az új pilseni

2018. augusztus 23. csütörtök
Ami egykor India Ale volt az távolról sem azonos a mai IPA-val. Így aztán bátran elmondhatjuk, hogy az India Pale Ale és az IPA nem ugyanazt jelentik.

Az egyik, az India Pale Ale azoknak a halvány, világos söröknek a megkülönböztető jelzése volt, amelyeket Angliából a gyarmati Indiába szállítottak. Az elnevezés eredete ma is vitatott, de nagyjából 1750 körül kezdték el a jelzős szerkezetet használni és végérvényesen 1829-után terjedt el. Ez William Worthington-nak köszönhető, aki felfedezte, hogy az elnevezés jelentős marketing értékkel bír, ezért  White Shield nevű söre mellé odabiggyesztette az India Pale Ale nevet.

Amikor az indiai sörexport megszűnt, a 19. század végén a kis Worthington sörfőzdét a Bass birodalom zsebelte be, és ennek köszönhetően a White Shield túlélte a századfordulót, sőt megérte a sörforradalmat is, amikor az India Pale Ale jelzős szerkezet új értelmet kapott.

Nyilván nem az vezetett az IPA mozaikszó kialakulásához, hogy a lelkes sörforradalmárok egyre másra főzték az erősen komlózott söreiket, melyek soha nem fordultak meg Indiában. Nyilván sokkal fontosabb szerepe volt ebben annak, hogy a klasszikus angol komlók – például Challenger, Goldings. Fuggles – mellett egyre újabb és újabb amerikai, majd ausztrál, új-zélandi – és még folytathatnánk a sort – komlókat is kezdtek nemesíteni és használni az egyre örültebb IPA-k főzéséhez.

Az IPA-őrület egyben komlóőrületet is jelentett. A komlózás egyre fontosabb szerepet kapott a sörfőzésben. Már nemcsak a hagyományos komlózási eljárásokat preferálták, de a frisskomlózás és a hidegkomlózás is egyre nagyobb szerephez jutott. Aztán persze a végtelenszámú lehetőség, az aroma- és a keserűkomlók arányaival való játszadozásra is, lassan odavezetett, hogy a klasszikus angol IPA mellett egyre másra jelentek meg a különféle IPA-k.

Melyek sokszor már csak azért sem lehetnének India Pale Ale-k, mert van köztük a borostyántól, a vörösön át a feketéig mindenféle színű, ami csak sörben elképzelhető. Még hogy halvány (pale) ale! És természetesen az alkoholtartalom is lehet a szokásostól egy-két százalékkal lefele, vagy mint a dupla IPA-k esetében felfele eltérő.

Ezért is utaltam arra a címben, hogy az IPA az új pilseni, mert hasonlóan a cseh sörtípus 19. századi karrierjéhez, 21. század elején, az IPA is elképesztő sikerrel tarol a sörpiacon. Ha folytatódik a tendencia, akkor egyre nagyobb lesz az IPA piaci részesedése: a változatossága mindenképp predesztinálja erre.Twitter megosztás Google+ megosztás