Irány Krakkó!

2019. május 14. kedd
Lengyelország vitathatatlanul leglátogatottabb és legismertebb városa, 2010-ben mindössze egy mikró sörfőzdével – CK Browarral – rendelkezett.

Ma féltucatnyi újhullámos sörfőzde, jobbnál-jobb söröket kínál és az izgalmas és különleges minőségi sörök is turistacsalogató látványosságok is, abban biztosak vagyunk.

A lengyel sörpiacot is multinacionális cégek uralják, de rohamosan nő az évi 20 ezer hektoliter kapacitás alatti sörfőzdék száma, melyekből már mintegy kétszázat tartanak nyilván. És még valami, amivel a lengyelek büszkélkedhetnek – ez két sörtípus a Baltic Porter és a Grodziskie. Előbbi típusból egész fantasztikus minőségűek, még a nagyüzemi főzésűek, míg utóbbi egy olyan felsőerjesztésű sör, mely vitathatatlanul lengyel eredetű és amelynek receptje és eredeti termelési módja szinte változatlan formában maradt fenn a huszadik századig.

A sörfőzde-sörözőkben és a TAP-roomokban a helyi különlegességek mellett megkóstolhatjuk a BroKreacja vörösboroshordóban érlelt imperial stouját, a Twigg black IPA-ját, T.E.A. Time porterét, vagy a Tattoed Beer american amber ale-jét, hogy csak néhányat említsünk a választékből. Egyszóval bőséges a kínálat a krakkói sörözőkben, az árak sem égbekiáltóan magasak és Krakkó végül is közelebb van, mint Prága.

Fotó: Stara Zajezdnia krakkói sörfőzde-sörözőTwitter megosztás Google+ megosztás