Itt már csak a varázslat segít

2021. február 21. vasárnap
Ha a sörfőzdék tavaly tavasz óta nagyon nehéz időket élnek át, akkor ez kétszeresen igaz a Lobkowicz-csoportra.

Amikor 2007-ben egy cseh befektetői csoport kezébe került hét csehországi sörgyár – az Uherský Brod, a Jihlava, a Protivín, a Hradišti nad Jizerou-i Klášteř, a Vysoký Chlumec, a Černá Hora és a Rychtář – ezzel Lobkowicz csoport néven, az ötödik legnagyobb cseh sörgyártó alakult meg.

A csoport sörfőzdéiben olyan márkák készültek, mint a Janacek, a Jezek, a Klášteř, a Platan vagy a Rychtář, a csoport mégis a kevésbé ismert Lobkowicz márkát választotta vezető márkának. Így lett például a Pro­ti­vín­ban mű­ködő sör­főzde, minden bizonnyal leghíresebb söréből a Merlinből, Lobkowicz Černý.

Hogy az Artúr király legendájából ismert Merlin élő személy volt-e, vagy csak kitalált figura arról megoszlanak a vélemények, az azonban egyértelmű, hogy a 2010 óta gyártott 13° Balling fokos, 4,7 százalék alkoholtartalmú fekete sör igazi különlegességnek számított.

A Merlin átkereszteléséhez hasonló váratlan lépések után nem számított igazán meglepetésnek, hogy a csehek 2016-ban kínai befektetőknek adták el a csoportot. Az eladás körül több homályos pont is van, ezek elsősorban Zdeněk Radil üzletemberhez, a Lobkowicz csoport alapítójához fűződnek, aki ellen több körözést is kiadtak.

Most nem csak a régi üzlettársai jelentették fel Radilt, de a jelenlegi tulajdonos, a kínai CITIC Europe is. Utóbbiak szerint Radil a Lobkowicz-csoport vezetése közben több jelentős értékű csalást követett el, meghamisította a cégcsoport eredményeit, és letagadott számos tartozást a vevők előtt.

Ami viszont biztos, hogy 2020-ban a csoport a rossz gazdasági eredmények miatt júliusban az Uherský Brod-i sörgyárat zárták be és annak termelését vitték át a termelését Černá Hora-i gyárba, majd az év végén leállították Hradišti nad Jizerou-i Klášteř-ben is a sörfőzést.

Szakmai körökben nem jósolak nagy jövőt a Vysoké Chlumec-i sörgyárnak sem. Ennek megmaradásához kisebb fajta csoda kellene. Talán ezúttal is jól jönne a nagy varázsló, Merlin segítsége, ő talán segíthetne a sörgyár túlélésében. 

 Twitter megosztás Google+ megosztás