Ittasság vs. részegség

2023. szeptember 11. hétfő
Egy spanyol bíróság kimondta, hogy egy cég tévedett, amikor elbocsátott egy villanyszerelőt, aki munkaidőben több mint három liter sört ivott meg.

Miközben nálunk továbbra is nulla tolerancia van az ittas vezetőkkel szemben, Spanyolországban a Murciai régió legfelsőbb bírósága felmentett egy férfit a részegség vádja alól. Egyúttal kimondta, hogy mivel az elektromos társaság nem rendelkezett elegendő indokkal a férfi elbocsátásához, ezért elrendelte, hogy helyezzék vissza az elbocsátott munkást az állásába, vagy fizessenek neki 47 000 euró (18 145 000 forint) kártérítést.

A férfit, aki 27 évig dolgozott a cégnél, 2021 szeptemberében menesztették, miután júliusban több napon keresztül követte őt és céges furgonját a munkáltatói által felbérelt magánnyomozó. Az elbocsájtó levele szerint július 5-én a férfit és egyik kollégáját megfigyelték, amikor 8:30-kor megálltak egy italra egy bárnál. Azonban a nyomozó nem részletezte, hogy alkoholos italt fogyasztottak-e. volt-e.

Aznap ebédidőben a férfi és felesége élelmiszert vásároltak és négy doboz San Miguel és egy literes üveg Estrella de Levante sört. Még aznap délután látták, hogy a férfi egy újabb doboz sört ivott. Aznap 18:30-kor is látták, amint egy újabb doboz sört vásárolt és ivott meg, mielőtt visszahajtott a cég murciai bázisára, hogy ott hagyja a furgont.

Két héttel később őt és két kollégáját látták, amint összesen hét liter sört ittak meg az ebédszünet végéig. Később észrevették a férfit, amint megivott két 330 ml-es doboz Heineken-t, majd megivott egy másik doboz sört, és visszament a cég irodáiba. Hat nappal később egy 330 ml-es üveg sört ivott meg ebéd előtt, majd étkezés közben három pohár vörösbort, majd egy pohár törkölypálinkát fogyasztott.

A cég ezután levélben tájékoztatta a férfit, hogy „munkanapi ismételt és túlzott alkoholfogyasztása miatt, amely veszélyeztette az ő és munkatársai testi épségét”, elbocsájtják. Az elbocsájtott férfi panasszal élt a bíróságnál, amely végül váratlan fordulattal, a férfinek adott igazat, mivel megalapozatlannak ítélte a cég lépését. Az indoklásban hivatkoztak a magándetektív jelentésére, melyben a privát kopó soha nem tett említést arról, hogy a férfi bármi jelét adta volna a részegségnek, munkáját is gond nélkül ellátta. 

Számomra mégis az ítélet egy rövid kitétele volt a legbájosabb, melyben elmarasztalták a céget, ugyanis is megjegyezték, hogy a társaság nem vette figyelembe, hogy a forró Murcia-i nyár milyen hatással lehetett a férfi szomjúságára. Twitter megosztás Google+ megosztás