Kazbek, a cseh aromakomló

2022. december 10. szombat
A legenda szerint a hős Pkharmat, tüzet lopott az istenektől a Kazbek-hegy ormáról, fényt és meleget adva ezzel az embereknek.

Szegény Pkharmat ezért a jó cselekedetéért elnyerte büntetését. Sela a gonosz isten foglyul ejtette, Kazbek-hegyéhez láncolta. A leláncolt Pkharmatot minden reggel Ida sólyom látogatta meg, hogy lakomázzon a májából. A történet ismerős a görög mitológiából, ott a tűzvarázsló titán a Prométheusz nevet viseli, de a hegy az ő történetében is a kaukázusi Kazbek.

Az első cseh nemesítésű aromakomló a Kazbek egy kaukázusi vadkomló és a zateci (saaz) komló keresztezésének az eredménye, ezért is viseli Grúzia egyik legmagasabb hegyének a nevét. A Kazbek-et 2008-ban jegyezték be, népszerűsége azóta töretlenül nő, elsősorban a craft sörfőzdék körében, akik elsősorban hidegkomlózáshoz használják, ami hatékonyan kiemeli a Kazbek virágos és gyümölcsös jegyeit.

A 2013-ban alapított Lehe Pruulikoda (Lehe sörfőzde) Észtország egyik első modern kézműves sörfőzdéje. Széles sörválasztékuk Észtországban és külföldön egyaránt rajongókra talált. A cseh aromakomlóval készült IPA-juk így érthető módon kapta a Kazbek nevet.

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás