Kellemes húsvéti ünnepeket!

2021. március 31. szerda
A járvány ellenére a cseh sörfőzdék többsége főz „velikonocni speciál” sört a húsvéti ünnepekre.

Egy ideje a húsvéti zöld sör a legnépszerűbb, ezt még nagyobb sörfőzdék, mint a Starobrno is főzik ilyenkor. A kisebb sörfőzdék, amelyek egyébként is előszeretettel vesznek fel a repertoárjukba szezonális különlegességeket, most is készítettek a „zelene”  mellett más érdekes húsvéti különlegességeket is, mint a Vienna, a Black IPA, a hidegkomlózott cseh láger vagy a szűretlen erős sörök.

Természetesen a járványhelyzet megnehezíti az értékesítést. Sok kocsma nyitott ablakot az utcára, amin át a PET-palackba csapolt hordós sört árusítják és nagyon népszerűek az öt literes partyhordók is. Legtöbb azonban továbbra is a dobozos és üveges sörökből fogy. A cseh sörfőzők nagyon bíznak, hogy a járvány ellenére jók lesznek a húsvéti értékesítéseik.

A cseheknél a húsvétra főzött zöld sör színét, nem csak a fűszerezésükhöz használt növény – leggyakrabban a csalán –, hanem némi étel színezék, mint a chlorphyll vagy a kék-zöld alga adja. A zöld sörökben, a klasszikus sörök ízeitől eltérően, azok komlós–malátás karakterét némileg tompítva, egyfajta füves jelleg, a zöldteák zamatát idéző íz jelenik meg.Twitter megosztás Google+ megosztás