Keserű a méz

2021. április 29. csütörtök
A Fővárosi Ítélőtábla nemrég meghozott jogerős döntése értelmében a Keserű Méz márkanevet kizárólag a Fóti Sörfőzde jogosult használni.

A történet 2011-ben kezdődik, amikor Gyenge Zsolt sörében Bart Dani meglátta a fantáziát, és közösen létrehoztak egy brandet. A Keserű Méz az első Főzdefeszt legnépszerűbb söre lett, a szintén akkor bemutatkozó Grabanccal együtt. Az ezt követő hét évben a Fóti Sörfőzdében készült a Keserű Méz, és hogy sikeres volt, bizonyítja, hogy mind a mai napig sokak kedvenc söre, annak ellenére, hogy a piacon azóta igen csak megszaporodtak a hazai és a külföldi craft sörök.

2018-ban aztán Bart Dani egy másik főzde közreműködésével az eredeti receptet módosítva, hozta forgalomba az új Keserű Mézet. Erről részletesen ír Bart Dani a blogján. A lényeg, hogy szerinte „itt volt az ideje, hogy új életet leheljünk a megkopott Keserű Mézbe, és hogy némi reflektorfényt irányítsunk a szebb napokat látott hopláger stílusra is.”  Mindezt azonban már nem a Fóti Sörfőzdével képzelte el.

Természetesen Gyenge Zsolt nem nyugodott bele, hogy a receptjével bejáratott brand nevét ezután ne használhassa. Ahogy az várható volt az ügy bíróság elé került. Az egyik oldalon a Bart Dani nevére 2011-ben bejegyzett védjegyoltalom áll. A másik oldalon a sört kitaláló, és azt azóta is gyártó, Fóti Sörfőzde, ami a status quo-ra hivatkozva továbbra is az eredeti, Gyenge Zsolt recept szerint főzi a Keserű Mézet.

Én nagyon elkeserítőnek tartom az egész történetet, és szomorúvá tett, hogy ez lett a sorsa a műfajteremtő „hoplagernek”. A magam részéről remekül el voltam az eredeti változattal, de tudom, ennek semmi jelentősége és nyilván nem befolyásolta a bíróságot, melynek döntése értelmében továbbra is Gyenge Zsolt és a Fóti Sörfőzde használhatja a Keserű Méz elnevezést.Twitter megosztás Google+ megosztás