Keserű sör, komló nélkül

2018. március 27. kedd
A komló nélküli keserű sör, egyelőre még csak az utópiák világa és mint konzervatív sörivó bízom benne, hogy az is marad.

Jay Keasling a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója megjelentetett egy tanulmányt a komló nélküli sör elkészítéséről. Ne! Még ne kezdjen aggódni! A komló nélkül főzött sör ízei az eddig tesztek alapján megkülönbözhetetlenek a komlóval készítettől.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a komló felelős a sör jellegzetes keserűségéért. Az egyetem kutatói a sörélesztő átalakításával – a mentából és bazsalikomból származó rekombináns DNS beépítésével – olyan minőséget tudtak elérni komló nélkül főzött italukkal, hogy a sört a vaktesztek során a legritkább esetben sikerült megkülönböztetni az eredeti eljárással készítettől.

Az elmúlt két évtizedben a fogyasztók érdeklődése egyre inkább preferálta az intenzív keserűséget mutató söröket. A komló iránti igény ennek eredményeként az Egyesül Államokban megtízszereződött! A komló a sör legdrágább alapanyaga.  A komló termelés roppant vízigényes és költséges, s mint minden növény, úgy a komló illóolaj tartalma is, az időjárás függvényében állandóan változik. Ezzel szemben az újfajta élesztővel megtervezhető, garantálható lenne az egységes és íz.

Az persze még kérdéses, hogy az ilyen módósított élesztők használata el fog-e terjedni a világ sörgyártásában Azt azonban már látjuk, hogy az utóbbi egy-két évtizedben nap, mint nap újabb sörtípusok jelennek meg, és eddig elképzelhetetlen anyagokkal ízesítik, macerálják a sört, enzimekkel gyorsítják erjedését – miért is ne válhatna be az újfajta élesztővel készített, komló nélküli sör?!Twitter megosztás Google+ megosztás