A világ legerősebb sörei

2016. január 13. szerda
A hagyományos jégsör az „Eisbock” egy véletlennek köszönhetően született. Egy bajor sörfőzde inasa, megunta a sörrel telt hordókat az udvarból a pincébe cipelni, gondolta ráér az másnap is.

Mindez egy nagyon hideg téli napon történt és az udvaron hagyott hordókban másnapra jéggé dermedt a sör és a hordók szétrepedtek. A sörfőző mikor meglátta a jégtömböket felfedezte, hogy azok közepe nem fagyott meg. A dühtől tajtékozva megparancsolta az inasnak, hogy vágja fel a jeget, és büntetésből igya ki a barna löttyöt. Az inas engedelmesen kiszürcsölte a gyanús levet, de nem lett rosszul a malátaízű, édes és erős italtól, viszont alaposan becsiccsentett – a sörfőző pedig felfedezte a jégsört.

A világ legerősebb sörei is hasonló módszerrel készülnek, csak a sörfőző nem áll meg az első fagyasztásnál, hanem többször is megismétli azt, mindaddig, míg a kívánt erősséget el nem éri. Van egy másik módszer is a szupererős sörök készítésére, de a sörpárlat már inkább az égetett szeszek világát idézi.

Hosszú ideig a svájci Hürlimann Samichlaus-a volt a világ legerősebb söre a maga 14 százalékos alkoholtartalmával – ezt az erősséget azonban speciális élesztők felhasználásával érték el. Őket a Samuel Adams Utópiája már „jégsörrel” taszította le a képzeletbeli dobogó legfelső fokáról 24 százalékos alkoholtartalommal. Először 1991-ben főzték, hogy aztán 2002 óta kétévente 8 ezer palacknyit töltsenek meg vele.

Néhány évvel ezelőtt a skót Brewdog és a bajor obersbachi Schorschbrau között alakult ki egy verseny: ki készít erősebb sört. Itt is a fagyasztásos módszerrel jutottak el előbb a Tactical Nuclear Penguin-nel 32, a Schorschbock-kal 40, majd a Sink the Bismarck-kal 41 százalékig. Amikor a  Brew Dog elérte az 55 százalékot, úgy tűnt ezt már nem lehet felülmúlni – el is nevezték a sört The End of History-nak.

A versenybe azonban beszállt az ugyancsak skót Brewmeister két sörfőzője Lewis Shand és John McKenzie is, akik előbb a 65 százalékos Armageddonnal majd legutóbb a 67 százalékos Snake Venom (Kígyóméreg) nevű sörükkel úgy tűnik pontot tettek a verseny végére. A 0,275 literes palack ára 50 font – mintegy 18000 forint – de akárcsak a pálinkákat, stampedlinként szabad csak kóstolgatni és erre egy kis cédula is figyelmeztet a palackra biggyesztve. Twitter megosztás Google+ megosztás