Kína nélkül nem megy

2019. augusztus 8. csütörtök
2018-ban a világ sörtermelése harminchétmillió hektoliterrel egymilliárd kilencszáznégy-millió hektoliterre csökkent,

Az évek óta tartó lassú növekedés 2018-ban megállt és mintegy két százalékos csökkenést könyvelhettek el a világ sörgyártói. Alakult ez így, annak ellenére, hogy a sörtermelő országok többségében stagnálás, vagy némi növekedés volt tapasztalható. Mindez azonban nem volt elég, hogy kiegyenlítse azt a veszteséget, amit Kína a világ legnagyobb sörgyártója szenvedett el.

A 2017-ben még 440 millióhektoliteres kína sörtermelés ötvenkilencmillió hektoliterrel 381 millió hektoliterre csökkent.A közel kilenc százalékos visszaesés azonban nem járt hasonló mértékű forgalom csökkenéssel, mivel a jó módu kínaiak érdeklődése a hazainál drágább, de különleges minőségű sörök felé fordult és a korábbi évekhez képest a vásárlóerő sem növekedett a megszokott mértékben.

2017-ben Vietnam és a Fülöp-szigetek is még kétszámjegyű növekedést ért el, ezt csak a filippinóknak sikerült ismét elérni, a vietnami sörgyártás 750 ezer hektolitere csökkenéssel 43 millió hektoliterre esett vissza. Ázsai második legnagyobb sörgyártója Japán 1 millió hektoliter plusszal 52,6 millió hektoliterre növelte termelését.

Európa legnagyobb sörgyártói – sorrendben Németország, Oroszország, Nagy Britannia, Lengyelország, Spanyolország, Hollandia, Franciaország – valamennyien tudták növeli termelésüket. Az európai ranglistán nyolcadik csehek 1 millió hektoliterrel 21,3 millió hektoliterre növelték termelésüket. A Brewers of Europe statisztikája szerint a Cseh Köztársaság az első azegy főre jutó éves sörtermelésben (190 liter) és az éves fogyasztásban  is(141 liter).

Az amerikai kontinensen Mexikónak köszönhetően nem csökkent a sörfogyasztás. A dél-amerikai országok többsége növelni tudta a termelését, de az Egyesült államok és Kanada piaca összességében 5 millió hektoliterrel csökkent. Afrika is adós, az évek óta várt fellendüléssel, hiába nő azonban az életszínvonal, 1,1 milliárd afrikai közül kevesen tudják megfizetni a sör árát, így 2018-ban maradt a 12 literes éves fejenkénti sörfogyasztás.

Az idei kilátások sem jobbak, az előzetes várakozás szerint 2019-ben még az előző évi harmincnyolcmilliós is nagyobb mértékben csökkenhet a sör világpiaca, ha csak a kínaik nem táltosodnak meg a második félévben.Twitter megosztás Google+ megosztás