Kis üzem, nagy sörei

Címkék: Purkmistr, Domažlice
2016. július 2. szombat
Az egyik legérdekesebb történet, a cseh sörmárkák között, a Purkmistré, melyet eredetileg a Domažlice-i Városi Sörgyárban főztek.

Amikor a Pilsner Urquell 1996-ban felvásárolta a velkepopovicei gyárat, bezárta a tulajdonában levő Domažlice-i főzdét. Ettől kezdve hanyagolta az akkor már elsősorban barna sörmárkának számító Purkmistr nevet, hogy saját barna söreként, a Kozel Černý gyártását pátyolgassa. Végül a Purkmistr márkanevet a pilseni Pivovarský Dvůr nevű újonnan alapított kisüzemi sörfőzde vette át.

Ők a sörfőzés hagyományos technológiáját alkalmazzák. Egy-egy tétel lefőzése egy napot vesz igénybe, majd a sörfőzde pincéjében, nyitott erjesztőtartályokba 7-9 napig tart az elsődleges erjesztés, melynek végén a sörlevet különleges lágertartályokba szivattyúzzák, ahol legalább 30 napig hagyják teljesen kierjedni a sört, de vannak típusok, ahol ennél is tovább tart a lagerolás.

A Purkmistr sörök szűretlenek, de a sör némi zavarosságáért, bőven megjutalmazza a fogyasztót az ízek kavalkádja. A Purkmistr – német nevén Bürgermeister – évi termelése alig haladja meg az ezerötszáz hektolitert, viszont a repertoárban 24-féle sör szerepel a klasszikus černý és a pils mellett felsőerjesztésű és ízesített sörök is készülnek idényjelleggel a sörfőzdében. Ahol nemcsak inni lehet a sörből, de a sörfőzdéhez tartozó szállodában meg is fürödhetünk benne.

A technológiai sajátosságok miatt a Purkmistr sörök szavatossági ideje mindössze negyven nap, és nagyon csínján kell velük bánni. 10 fok alatti hőmérsékleten kell folyamatosan tartani, hiszen a szűretlenség – itt természetesen csak az utolsó szépítő szűrés elhagyásáról beszélünk – és a pasztőrizálás elmaradása miatt folyamatos hűtést igényel az ital.

Persze van egy másik lehetőség is: gyorsan meg kell inni!

 

 Twitter megosztás Google+ megosztás