Kocsma marad a Masné krámy

2023. augusztus 27. vasárnap
A Budvar tavasz óta új üzemeltetőt keres a híres a Masné krámy étteremhez, mely České Budějovice egyik fő turisztikai célpontja.

A nevezetes söröző épülete eredetileg húspiacként funkcionált, ahol a város hentesei mérték ki a különféle disznóságokat és mindenféle állatok húsát. Ennek a funkciójának köszönhető bazilikás elrendezése is. A bazilika ugyanis eredetileg római kereskedő- és bíráskodási csarnok volt, melynek építészeti lényege, hogy a főhajó magasabb a mellékhajóknál, és a világítást a mellékhajók teteje felett, a főhajóba nyitott ablakok biztosítják.

A bazilikális elrendezést az ókori római vásárcsarnokok építészetétől vették át. Idővel a hasonló módon épült templomok neve is bazilika lett és mára már ez az elnevezés elsősorban egyházi épületekre jellemző. 

A Masné Krámy eredetileg a hentesek és mészárosok vásárcsarnokának épült és a bazilikás alaprajzú téglaépület nagy valószínűséggel 1554-ből való. A magasabb részen eredetileg lakások voltak, míg az alsó részen, az oldalhajóban, fülkéket alakítottak ki a széles választékot kínáló húsboltok részére. Külön bejáratok voltak a beszállítóknak és 1587-től szegénykonyha is működött az épület hátsó részében.

A városi hatóság csak 1893-1895-ben építtetett új vágóhidat és miután azt átadták rendeltetésének, a hentesek elhagyták a Masné krámyt. Az épületet ezután elárasztották a különféle árusok, akik elfoglalták az oldalhajó bódéjait. Az épület tulajdonosa a helypénzt ugyan beszedte a piac árusaitól, de az épület állagának megóvására nem költött.

A második világháború után a leromlott állagú ház lebontásáról a városi tanács határozatot hozott, amit végül sikerült megvétózni. Ám ekkor felmerült a kérdés, hogy mi legyen a „Mészárszék" sorsa. Maradjon piac, vagy esetleg alakítsák át kiállítóteremmé. kulturális centrummá? Végül szerencsénkre az a javaslat nyert, hogy legyen az egykori vásárcsarnok helyén söröző.

A rekonstrukciót 1952-ben Jaroslav Fidra építész végezte, aki jól kihasználta a belső elrendezést. Az eredeti felosztást megtartotta, de az utca felőli bejáratokat befalazta, és így hangulatos boxokat alakított ki. A közel kétszáz főt befogadására alkalmas kocsma 1954. október 1-jén nyitotta meg először kapuit, és jó ételeivel és Budvar sörével hamar népszerű lett.

A Budějovice határain túl is remek hírnévnek örvendő sörház, 2002-es árvízben súlyos károkat szenvedett. A sörisszák őszinte bánatára emiatt öt évre bezárták. A rekonstrukció mindenre kiterjedt és 2007 december 5-én ismét megnyílt a város nevezetes sörözője a Masné krámy, amit szinte mindenki a Budějovicky Budvar sörözőjének tart, hiszen egyik nevezetessége a Budvar tanksör, amit speciális 10 hektoliteres tartályokból mérnek a vendégek korsójába.

Bár kétségtelen, hogy a sörgyár csak főbérlője a vendéglőnek, nem a tulajdonosa, de a mai napig a Budvar vezetősége dönti el, hogy ki vezesse a Masné krámyt. Márpedig a kocsmát jelenleg üzemeltető „albérlő” szerződése rövidesen lejár. Emiatt olyan pletyka kezdett el terjedni, hogy nemcsak a Budvar távozik sörözőből, de annak profilja is meg fog változni.

A sörfőzde rögtön közleményben biztosította a közönséget, hogy továbbra is a Budvar sörét csapolják majd a kocsmában és ezt hosszútávú szerződések be is bíztosították.  A sörfőzde szóvívője azt is elmondta, hogy jelenleg hat komoly jelentkező van a Masné kramy üzemeltetésére, nevüket azonban, tekintettel arra, hogy a tárgyalások még nem zárultak le, nem árulta el.Twitter megosztás Google+ megosztás