Állati sörök

Címkék: állati, wit, holland
2020. november 30. hétfő
Van egy sör, melynek nevét egy rágcsáló ihlette: a holland Gulpener sörgyár búzasörét Korenwolfnak – gabonafarkasnak – nevezi.

Ilyen állat ugyan nincs, de tudjuk, hogy a mezei hörcsögröl van szó, melynek holland neve korenwoof azaz gabonaharácsoló. Az állat hatalmas pofazacskójáról híres, amit szívesen tölt meg gabona magvakkal, melyekből földalatti üregeiben akár tizenkét kilót is összegyűjt télire. Képzelhetjük mennyire népszerű a helyi gazdák körében.

Michel Jackson szakíró szerint, „a hollandok, mivel országuk kicsi és sebezhető, szeretnek mindent, ami apró, szorgos és bölcs” – ez is egy lehetséges megfejtés, hogy miért neveztek el az állatról sört. Az talán nem véletlen, hogy épp egy belga búzasör névadójául választották. A napóleoni időkből származó wit létrejöttéhez annak idején a fűszerkereskedelmet uraló hollandok is hozzájárultak: a holland Antillákhoz tartozó Curaçao szigeten termő narancs héja, a koriander és egyéb fűszerek nekik köszönhetően találtak utat a sörbe.

Az újabb korokban a wit elvesztette népszerűségét, és 1954-ben az utolsó wit sörfőzde is bezárt. A belga Pierre Celis, 1966-ban kezdte el ismét gyártani a sört Hoegaarden néven, mely végül visszanyerte a sörtípusnak a népszerűséget. Nyomában sokfelé újrakezdték a sörtípus főzését, így a belga határhoz közeli Limburg Gulpener nevű sörfőzdéjében is, ahol 1994-óta főzik ezt a gyümölcsös aromákban gazdag, frissítő és szomjoltó sörnek a főzését.Twitter megosztás Google+ megosztás